пʼятниця, 27 листопада 2020 17:32

Зеленський взявся відновлювати відповідальність за брехню в деклараціях

Зеленський взявся відновлювати відповідальність за брехню в деклараціях
Можливе покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про відновлення відповідальності за недостовірне декларування.

Про це повідомляють на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці і порівняльній таблиці до законопроєкту вказується, що з Кримінального кодексу буде вилучена стаття, яку Конституційний суд України визнав неконституційною.

Водночас додається інша стаття "Декларування недостовірної інформації", якою встановлюється кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від 2,5 тис. до 3,5 тис. неоподатковуваних мінімумів (від 42,5 тис. до 59,5 тис. грн), якщо відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму від 1 до 4 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді сказали, кого каратимуть за брехню в деклараціях

Якщо відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму більш як 4 млн грн, понад 2 тис. прожиткових мінімумів, тоді передбачене покарання у вигляді штрафу від 3,5 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів, від 59,5 тисяч до 85 тисяч грн, або позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зеленський пропонує окремо визначити відповідальність за неподання декларації. За це пропонується карати штрафом від 2,5 тис. до 3,5 тис. неоподатковуваних мінімумів - від 42,5 тис. до 59,5 тис. грн.

Також за всі ці злочини можливе покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 год., з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за брехню в декларації.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Представник президента в КСУ заявив, що президентський законопроєкт забезпечить відновлення суспільної довіри та вирішить кризову ситуацію, до якої призвели дії КСУ.

У Раді Європи назвали законопроєкт Зеленського щодо КСУ грубим порушенням.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський взявся відновлювати відповідальність за брехню в деклараціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі