вівторок, 01 червня 2021 20:23

"Зеленський так само бездіє, як Турчинов і Порошенко в 2014-му" - Безсмертний

"Зеленський так само бездіє, як Турчинов і Порошенко в 2014-му" - Безсмертний
Роман Безсмертний: "В Україні має з'явиться український офіцер, який не просто буде думати, що робити, а діятиме. Фото: Тарас ПОДОЛЯН, Gazeta.ua

В 2014-му в України була армія і зброя, але не було командирів, які б ухвалювали потрібне рішення. Військові часто потрапляють в умови, коли необхідність проявити мужність і сказати: стріляємо. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав дипломат Роман Безсмертний.

"Мовою права це звучить так: Міжнародний збройний конфлікт, що виник в результаті агресії Російської Федерації. Юридично — це війна. В якій формі країна протидіє – лише назва процесу. Коли розпочалася війна, система управління зберігалася постсовковою. Шукали форму. Спочатку допустили грубезну помилку. Перейшли від Антитерористичної операції Януковича до Антитерористичної операції проти Януковича. Просто безглуздя. Знаю, хто це "втюхав". Відбулася зовнішня агресія. Мали бути запущені всі механізми: Закон "Про оборону України", Закон "Про правовий режим воєнного стану", задіяні Женевські акти (міжнародні багатосторонні угоди, спрямовані на захист жертв збройних конфліктів. - Gazeta.ua). У 2014 році в Україні не було чим протидіяти? Брехня. Армія була. Зброя була. Не було командирів, які б приймали відповідні рішення. У військових є таке поняття як тривожний пакет. Він у кожного керівника самостійної частини лежав у сейфі. Він мав його відкрити, і вчинити відповідні дії без команди. На жаль, цього не було зроблено. В результаті втрачено Крим. Розпочалася війна на Донбасі. Ворог був уже в Донецьку, а прикордонні війська ще не мали зброї", - сказав дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік – 2" не відрізняється від анексії Криму". Найцікавіше з інтерв'ю Зеленського німецькій пресі

В 2014 році командування не впоралося зі своєю функцією. Має нести відповідальність, вважає Безсмертний.

"Частина військових виконали свою присягу, протистояли, воювали і в Криму, і на кордоні. Але ж це локальні сутички, які не могли зупинити ворога. Треба було дати команду і запустити всю систему. Найскладніше питань: чому інституційно машина не спрацювала. Роблю висновок: в Україні має з'явиться український офіцер, який не просто буде думати, що робити, а діятиме. Коли зраджує вище керівництво, хтось має сказати: приймаю командування на себе. Військові потрапляють в умову, коли є факт і необхідність просто проявити мужність і сказати: стріляємо. Турчинов і Порошенко допустили бездіяльність. Це ж проявляє і Зеленський", - підсумував дипломат.

Повне інтерв'ю читайте в наступному номері журналу "Країна".

Президент України Володимир Зеленський запропонував створити новий формат переговорів щодо Донбасу, Криму і "Північного потоку-2".

За словами Зеленського, у новому форматі можна було б обговорювати не лише питання щодо врегулювання російської агресії на Донбасі і повернення окупованого Криму, але й ситуацію з газопроводом "Північний потік-2".

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський так само бездіє, як Турчинов і Порошенко в 2014-му" - Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі