вівторок, 28 квітня 2020 20:50

Зеленський проводить "виховну роботу" з Саакашвілі

Ще минулої середи третій президент Грузії і ексголова Одеської ОДА Міхеал Саакашвілі заявляв, що президент України Володимир Зеленський пропонував йому стати віцепрем'єром з питань реформ. А в Офісі президента казали про його "потенціал". Однак до винесення питання на розгляд Верховної Ради справа поки так і не дійшла.

Про чергову спробу Саакашвілі потрапити в українську владу ділиться думками з Gazeta.ua політолог Володимир Фесенко.

Автор: Олексій Панич, Facebook
  Для Зеленського Саакашвілі може стати таким собі Богданом в уряді, каже Володимир Фесенко.
Для Зеленського Саакашвілі може стати таким собі Богданом в уряді, каже Володимир Фесенко.

Чому ймовірне призначення так розтягнулося в часі?

- Якби все було гаразд із голосами, питання із призначенням вирішили б досить швидко. А так потрібні переговори. Швидко вирішити минулого тижня не вдалося. Тому зустрічі Саакашвілі продовжуються. З різними людьми у фракції "Слуга народу", представниками інших фракцій.

Другий чинник - дата проведення засідання Верховної Ради. Вирішили, що буде у четвер. Тому ближче до 30 квітня з'ясовуватимуть - що далі з Саакашвілі. Чи буде висуватися його кандидатура, чи план Б - буде радником президента, неофіційним куратором уряду.

Схиляюся до того, що напередодні засідання парламенту (скоріше за все у четвер) відбудуться збори фракції СН, на які приїде Зеленський. І буде переконувати тих, хто коливається, проголосувати за Саакашвілі. Це додасть голосів.

Певна пауза Зеленському тактично навіть вигідна. Це демонстрація Саакашвілі, що сам проблему він не може вирішити, тільки президент. Це додатковий чинник впливу на Саакашвілі. Демонстрація того, від кого він залежатиме. Щоб він не був занадто самостійним. Така собі тактика і виховна місія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потураєв розказав про внутрішню кухню "Слуги народу"

Кому ця історія може не подобатися?

Проти Саакашвілі різні групи. Є ті, хто ставляться із недовірою, із негативними очікуваннями. Це і Коломойський. За деякими даними - Аваков. Хоча конфліктів із Саакашвілі у нього зараз немає. Навіть якщо того призначать, як мінімум перші місяці вони не будуть сваритися між собою, уникатимуть протистояння.

Особливо коли Зеленський підтримує, то Шмигаль публічно - теж. Але неофіційно в уряді відсутні позитивні емоції щодо приходу Саакашвілі.

Вже не кажу про Порошенка, у якого своя історія взаємин.

Для ОПЗЖ, колишніх "регіоналів" Саакашвілі - людина чужа і ворожа.

Але найбільш широка група опонентів і критиків Саакашвілі - це ті у першу чергу у "Слузі народу", хто побоюється, що він через свій темперамент, амбіції рано чи пізно може "вибухнути" і знову увійти в конфлікт. Спочатку в уряді, а потім - і з президентом. Люди не стільки проти Саакашвілі, скільки побоюються нових проявів конфліктності.

Зеленський може прийти на фракцію і голосів додасться

Для чого Зеленському Саакашвілі?

Зеленський шукає способи і персоналії для посилення уряду. Три місяці шукає віцепрем'єра з економічного розвитку. При чому - не просто людину на вакансію, а потужну фігуру. З досвідом. Саакашвілі на цьому фоні виглядає привабливим.

Психологічно з Зеленським - схожий. Обидва схильні до різких, швидких дій.

Президенту потрібна така людина, яка б стала в уряді "енерджайзером". Яка б забезпечила турборежим в роботі Кабміну. Такий собі Богдан, тільки в уряді.

До того ж Саакашвілі лобіює частина оточення Зеленського. Зокрема, Єрмак. У того свої мотиви.

Єрмак не може займатися всім. Йому потрібна людина, з якою би була постійна комунікація. Через яку міг би впливати на уряд.

Автор: Reuters
  Міхеіл Саакашвілі йде до народних депутатів 24 квітня, його оточують журналісти.
Міхеіл Саакашвілі йде до народних депутатів 24 квітня, його оточують журналісти.

На кого з олігархів орієнтований колишній голова Одеської ОДА?

Саакашвілі розуміє, що йому потрібна певна інформаційна підтримка. Щоб нагадувати про себе українському суспільству. Хто може її надати? Зараз таким майданчиком стали телеканали Ахметова - ресурс із підтримки на всю країну.

Сумнівно, що Саакащвілі буде банально його лобістом. Швидше обидва цинічно використовуватимуть один одного. Як свого часу Зеленському була потрібна підтримка від Коломойського. Власне і зараз президенту потрібний "1+1".

У Ахметова - інші сподівання. Якщо Саакашвілі прийде в уряд, то він може стати інструментом протидії Коломойському. Особливо, якщо Саакашвілі шукатиме "ворога-олігарха", з яким треба воювати. На роль такого ворога можуть призначити саме Коломойського.

Розрахунки з обох боків безумовно є.

Ахметов надає Саакашвілі телевізійний майданчик

У чому Саакашвілі може бути корисним, ефективним?

Він може бути і корисним і небезпечним. Про це писав Сергій Гайдай, повторив метафору, яку свого часу використовувала Юлія Мостова про Юлію Тимошенко - "ядерний реактор". Так і про Саакашвілі написали. Якщо знати, як ним керувати, він може працювати у мирному режимі, приносити користь. Але якщо користуватися цим реактором неправильно, то він може вибухнути.

Користь у тому, що в Саакашвілі величезний досвід реформ, він досвідчений політик. Має міжнародні зв'язки. Це може спрацювати у позитив.

Якщо тільки він не почне діяти занадто егоцентрично. І замість постійної адміністративної роботи вдаватиметься до піару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков прокоментував Саакашвілі у владі

Саакашвілі був помилкою Порошенка. Чи зробив висновки Зеленський?

Питання риторичне. Безумовно, Зеленський ризикує. Але Зеленський і ризикував, коли пішов на президентські вибори, коли розпустив парламент, з урядом. Зараз - ще один ризик.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський проводить "виховну роботу" з Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі