понеділок, 22 січня 2024 10:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський підписав указ "Про історично населені українцями території Російської Федерації"

Зеленський підписав указ "Про історично населені українцями території Російської Федерації"
Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем Соборності. Фото: ОП

До Дня Соборності України президент Володимир Зеленський підписав указ "Про історично населені українцями території Російської Федерації".

У своїй промові він сказав, що це повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього.

"Ми боремося за свободу. Б'ємося за право бути українцями. І відповідне рішення – один з елементів такої свободи, одна з можливостей реалізації такого права. Права бути українцем. Окрім цього, ми маємо сьогодні робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію", - наголосив він.

Зеленський пригадав живі ланцюги єдності, в які ставали українці з 1990 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Соборності ‒ найкращі привітання у віршах та листівках

"24 лютого українці знову взялися за руки. Обравши знову не окови рабства, а ланцюг єдності. Різниця лише в тому, що він набув нової форми. Коли для кожного українця не стало понять "мій" чи "не мій" регіон, бо кожен куточок України, кожне місто й село стали рідними. Коли ми стали рідними одне одному. Коли українці з Києва, Харкова, Львова, Одеси, Дніпра б'ються за українців на Донбасі й у Криму, на півдні й півночі", - сказав президент.

22 січня 1919 року було урочисто проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Акт об'єднання українських земель оприлюднили в Києві на Софійській площі. А за рік до цього Центральна Рада ухвалила IV Універсал, яким проголосила повну незалежність УНР.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський підписав указ "Про історично населені українцями території Російської Федерації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі