неділя, 25 листопада 2018 10:46

Закони про євробляхи набули чинності - з'явилися перші проблеми

Закони про євробляхи набули чинності - з'явилися перші проблеми
Митники не впускають євробляхи в Україну без розмитнення чи застави. Фото: mukachevo.net

Сьогодні, 25 листопада, набули чинності закони, які дозволяють розмитнити в Україні автомобілі на іноземній реєстрації, ввезені з порушенням законодавства.

Документи № 8487 і № 8488 напередодні були опубліковані в парламентському виданні "Голос України".

Через нові процедури розмитнення автомобілів на пунктах пропуску на кордоні між Польщею та Україною виникли черги. Після опівночі почали з'являтися повідомлення, що пропуск авто та навіть рейсових автобусів ускладнений, пише "УНН".

"Жодне авто не заїде на територію України без розмитнення. Тільки після розмитнення або внесення застави, еквівалентної сумі розмитнення", - повідомляють українці в соцмережах.

За словами очевидців, на деяких пунктах пропуску прикордонники запровадили посилену охорону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заблоковані важливі траси і бійки між водіями: як пройшов протест власників євроблях

Нові закони зменшують акциз на розмитнення легкових автомобілів і посилюють відповідальність за порушення митних правил для осіб, які ввозять в Україну авто в режимі транзиту або тимчасового ввезення. Нові штрафи почнуть діяти після 180 днів з дня набуття законами чинності. Таким чином, за півроку дії закону всі авто на іноземній реєстрації мають бути або розмитнені, або вивезені. Разом з тим, власники таких авто упродовж перших 90 днів дії закону зможуть розмитнити їх зі знижкою.

Акцизний податок залежить від типу двигуна (бензиновий чи дизельний) та його об'єму в літрах. Для автомобілів з бензиновими двигунами об'ємом до 3 л ставка акцизу становить 50 євро. Для двигунів об'ємом понад три літри – 100 євро. Дизельні двигуни обкладаються податком у 75 євро, але якщо двигун має об'єм понад 3,5 л, то акциз складе 150 євро.

Окрім того, ця сума множиться на коефіцієнт віку, який дорівнює кількості повних років з дати виробництва ввезеного автомобіля. Якщо ж вік машини перевищує 15 років – коефіцієнт буде все одно 15.

Зараз ви читаєте новину «Закони про євробляхи набули чинності - з'явилися перші проблеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі