понеділок, 25 лютого 2013 10:34

"За три роки встановлено державну систему за принципом мафії, а Янукович - її хрещений батько" - Хмара

"За три роки встановлено державну систему за принципом мафії, а Янукович - її хрещений батько"  - Хмара
Степан Хмара. Фото: newzz.in.ua

Сьогодні, 25 лютого, виконується рівно три роки з дня інавгурації президента Віктора Януковича.

В інтерв'ю Gazeta.ua дисидент, екс-народний депутат Степан Хмара запевнив, що за ці роки в Україні було повністю зруйновано конституційний лад,а Янукович намагається побудувати режим за зразком Росії.

Як змінилася країна за три роки керування Януковича?

- За останні три роки в Україні повністю зруйновано конституційний лад і встановлена державна система за принципом мафії. На чолі її стоїть особа, яка мала б виконувати функції президента, тобто бути гарантом прав і свобод. Однак ця людина виконує роль хрещеного батька донецького формування.

Ми бачимо, як суди можуть позбавити депутатів мандатів, забрати власність, бандита можуть випустити на волю, а невинного, небажаного — посадити, сфабрикувавши проти нього справи тощо. Судова система перестала існувати як окрема гілка влади взагалі. Вона обслуговує владну мафію. Правоохоронна система теж на службі мафії.

За цей час прийнято безліч антиконституційних законів, які своїм підписом погодив Янукович. Тобто, замість того, щоби бути гарантом, він є першою особою, яка порушує Конституцію.

Чи могло все піти інакше, чи міг Янукович бути іншим?

- Він і зараз може бути іншим. Але він більше боїться Москви, ніж своїх громадян. А треба, щоби було навпаки. Бо тоді б він не ставив Табачника на посаду міністра, побоявся б цього. Він би не смів поставити російських резидентів на такі важливі структури, які мають першочергове значення, як СБУ, збройні сили тощо.

Він би не посмів би підписувати такий антиконституційний закон, як закон Про засади мовної державної політики, чи закон про референдум, яким вони планують узаконити своє беззаконня, ховаючись за підтримкою народу. Він не посмів би підписувати новий КПК, бо це бандитський кодекс, який веде Україну до безправної, жандармської держави. І цілий ряд інших законів.

Змінити цього неможливо без широкого громадянського спротиву. Однак поки опозиція у нас занадто квола. Якщо вона почне діяти відповідно, вимагатиме від президента анулювати свої підписи під антизаконними документами — тоді і суспільство вийде і змете цей режим.

Що президент мав би зараз зробити?

- Він міг би облегшити свою ситуації, якби покаявся, схаменувся, вибачився перед українським народом, за те, що він його образив, порушуючи закони. Однак на ці порушення немає адекватної реакції суспільства. То хто ми такі, українці: худоба, чи люди?

Чому, власне, українці не реагують на це все?

- У нас великий дефіцит людської гідності та національної гордості. А також — дуже понижені моральні стандарти тих, хто йде до влади. Бо юридичні закони завжди можна обійти тоді, коли немає морального закону. І суспільство мало б бути на варті цього всього.

А так — сказав щось Янукович, і нічого, підписав "мовний" закон — і нічого, реакції немає. Тримає Табачника на посаді міністра — і наше студентство спочатку щось булькнуло, а тепер мовчить, проковтнуло. А студентів би це мало обурити! Його мали б піти і викинути і поставити Януковича перед фактом: що так не буде і не може бути.

Сама по собі мафія відступити від влади не може і не хоче. Тим паче донецька, кримінальна мафія. Донецький клан був найбільш кровожерливий, там було найбільше трупів. У 90-х роках, коли встановлювалася у тому регіоні диктатура, там було море крові.

Чого ж тоді від них, від Януковича чекати у наступні два роки?

- Нічого доброго, це точно. Тільки страшні речі. Особливо, якщо цього не зрозуміють люди, насамперед політики та українська інтелігенція. Треба про це говорити і організовувати спротив. Їх можна тільки скинути і тільки волею народу. Жодними виборами це змінити не можна і це треба затямити. Вони не можуть провести нормальні вибори і вони це продемонстрували на парламентських. Янукович просто так від влади не піде. Бо він боїться.

Яку державу хоче побудувати Янукович?

- Зараз вони (влада) бояться і Москви, і заходу. Вони хочуть такий порядок встановити, як у Росії — бандитський, недемократичний, антиконституційний. Тому вони зараз готуються дуже швидкими темпами здати українську ГТС в замін на зменшення ціни на газ для олігархів.

Вже йде мова про двосторонній консорціум. А це є просто ширма для здачі ГТС. Це буде крок до повної ліквідації державної незалежності. Народ же, натомість, мав би затямити, що без держави - він ніхто і ніщо.

Зараз ви читаєте новину «"За три роки встановлено державну систему за принципом мафії, а Янукович - її хрещений батько" - Хмара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі