пʼятниця, 26 травня 2006 12:16

За роки незалежності загинуло 45 українських миротворців

Майже за 14 років участі України в міжнародних миротворчих операціях в них брали участь понад 25 тисяч військовослужбовців Озброєних Сил України.

Про це повідомили в управлінні прес-служби Міністерства оборони. Там відзначили, що 29 травня в Україні проводитиметься Міжнародний день миротворців Організації Об"єднаних Націй, який затверджений Указом Президента України.

За даними управління прес-служби, за станом на 25 травня 2006 року 662 українські військовослужбовці виконують завдання місій ООН, НАТО і коаліції Багатонаціональних сил на територіях 9 країн світу.

Миротворчу діяльність Україна, як незалежна держава, почала в 1992 році відправкою 240-го окремого миротворчого батальйону в колишню Союзну Республіку Югославія.

Вже через два роки Україна приєдналася до Програми НАТО "Партнерство в ім"я світу", одним з найважливіших напрямів якої є участь підрозділів Озброєних Сил України в операціях по підтримці миру.

За майже 14 років своєї миротворчої діяльності Україна за обсягами завдань увійшла до першої двадцятки найактивніших держав-миротворців.

Як відзначили в Міноборони, основне навантаження по формуванню, підготовці і напряму миротворчих контингентів несуть Сухопутні Війська ВС України.

Починаючи з 1992 року, за межі країни було направлено більше 25 підрозділів ланки батальйон, рота і вертолітний загін. Притягувалися більше 3 тисяч одиниць різноманітної техніки і 38 вертольотів.

За 14 років миротворчої діяльності Україна втратила 45 своїх громадян. Ще близько 100 військовослужбовців отримали поранення.

Географія виконання завдань також широка, відзначили в Міноборони. Це і Союзна Республіка Югославія (Боснія і Герцеговина, Хорватія, Східна Славонія, Косово), і Близький і Середній Схід (Південний Ліван, Ірак), і Африканський континент (Ангола, Сьєрра-Леоне, Ліберія).

На сьогоднішній день угрупування українських миротворчих контингентів представлене в Ліберії і Косово і включає 562 військовослужбовці. Ще 100 українських військовослужбовців працюють як миротворчий персонал місій в Грузії, Судані, Конго, Ефіопії і Ерітрєє, Іраку, Лівані, Придністров"ї, Ліберії і Косово.

За матеріалами:Кореспондент.net, УНІАН

Зараз ви читаєте новину «За роки незалежності загинуло 45 українських миротворців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі