середа, 06 вересня 2017 19:48

За місяць парламент почне штормити - експерт

За місяць парламент почне штормити - експерт
Фото: rada.gov.ua

Перший день нової сесії Верховної Ради показав, що парламент буде ефективно працювати до жовтня. Далі під тиском зовнішніх факторів почнуться коливання.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Таран.

"Перший день роботи парламенту підтвердив три ключові тренди, які ми спостерігали у попередні сесії. Перший — парламент може працювати, якщо до сесійної зали внесені якісні законопроекти, над якими спільно працювали уряд, депутати та громадські організації. Яскравий приклад прийняття закону "Про освіту", за який голосували не лише фракції більшості, але й опозиції", - сказав експерт.

Він зазначив, що парламент має потенціал для підтримки реформаторських ініціатив. Для цього коаліція повинна активно комунікувати та розширювати коло союзників для реформ.

"Друге — відбувається перегрупування політичних сил. Це означає, що політичні команди починають визначатися, на кого з ключових гравців, які в майбутньому стануть кандидатами в президенти, робити ставку. У парламенті починається формування нової більшості та опозиції, в рамках якої відбудеться перетікання фракцій і груп між ключовими гравцями. Наразі їх двоє — Порошенко та Тимошенко.

Третє — дестабілізувати роботу парламенту можуть виключно зовнішні фактори. Наразі їх дуже багато. Це внесення подань Генеральної прокуратури на притягнення до відповідальності депутатів, осінні вибори до територіальних громад, імовірне переформатування Кабінету міністрів, яке анонсують на жовтень. У нас троє міністрів — виконувачі обов'язків. Паралельно з цим обговорюється відставка ще чотирьох. Тому вересень може бути продуктивним і парламент підтримає після освітньої ще пенсійну та медичну реформи. А з початку жовтня його почне штормити. І цей перманентний турбулентний процес триватиме аж до прийняття бюджету 2018 року", - сказав Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти показали інтимні переписки нардепів

5 вересня після 2-місячної перерви народні депутати зібралися у сесійній залі. Сьома сесія Верховної Ради VIII скликання завершиться 2 лютого 2018 року. Останнє пленарне засідання заплановане на 26 січня 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «За місяць парламент почне штормити - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі