четвер, 12 жовтня 2017 17:41

За агресивними заявами у ПАРЄ про освіту в Україні знайшли прихований підтекст

За агресивними заявами у ПАРЄ про освіту в Україні знайшли прихований підтекст
"Агресивні заяви деяких представників угорської і румунської делегаціі можна розглядати як приховані територіальні претензії до Украіни і це неприпустимо", - перший віце-спікер Ірина Геращенко. Фото: УНІАН

Заяви представників делегацій Угорщини та Румунії в Парламентській Асамблеї Ради Європи щодо українського закону про освіту можна розглядати як приховані територіальні претензії до України.

Про це заявила у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Агресивні заяви деяких представників угорської і румунської делегаціі можна розглядати як приховані територіальні претензії до Украіни і це неприпустимо", - написала вона.

Критика українського закону є спробою мобілізації власного електорату на тлі майбутніх виборів, пояснила посадовець.

"Також їхня риторика носить передвиборчий характер і спрямована на мобілізацію власного електорату, аби показати, що румунські й угорські політики боряться за своїх співвітчизників в усіх куточках світу. Нечесно використовувати внутрішні електоральні теми для погіршення взаємин із найближчими сусідами", - додала Геращенко.

Ухвалена ПАРЄ з ініціативи Румунії та Угорщини резолюція щодо укранського закону про освіту заснована на подвійних стандартах, зауважила вонаю

"Резолюція, прийнята за ініціативи угорської і румунської делегаціі, має подвійні стандарти . Нам вдалося збити майже всі найодіозніші поправки, нажаль, не всі. Чекаємо висновки Венеціанської комісії", - підсумувала Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПАРЄ засудила освітню реформу України

28 вересня набув чинності закон "Про освіту". Він передбачає, що діти з нацменшин в Україні з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія, Росія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. При цьому в Угорщині, до прикладу, українською мовою викладають лише в одному ліцеї.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.
Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Зараз ви читаєте новину «За агресивними заявами у ПАРЄ про освіту в Україні знайшли прихований підтекст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі