четвер, 06 лютого 2014 12:36

З приходом нового голови ОДА на Волині продовжаться репресії - журналіст

З приходом нового голови ОДА на Волині продовжаться репресії - журналіст
Андрій Лучик

З приходом на посаду голови Волинської ОДА "регіонала" Олександра Башкаленка політичні репресії в області триватимуть.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав головний редактор друкованого видання "Хроніки Любарта" Андрій Лучик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович призначив нового голову Волинської ОДА

За словами журналіста, попередній голова Волинської ОДА Борис Клімчук вчинив по-чоловічому, пішовши у відставку після вимог Майдану. Крім того, експерт зауважив, що у період протестів Волинь вирізнялася з поміж інших регіонів відсутністю силових сутичок та використанням переговорного процесу між владою та мітингуючими.

"Але треба розуміти, що Клімчук на той момент зробив "хід конем". По-перше, він повністю контролює обласну раду. У нього фактично зараз є блокуючий пакет голосів. І те, що Володимир Войтович (голова Волинської облради - ред.) разом з Юрієм Лобачем (заступник голови облради - ред.) написали заяви на складання повноважень нічого ще не означає, тому що для прийняття відставки потрібна сесія облради. Зараз сесія не збирається, тому що верхи не домовились", - зазначив Лучик.

На думку журналіста, Клімчук залишав собі "шлях для відступу", адже цю відставку мусив прийняти президент.

"Але мені здається, що з призначенням Андрія Клюєва головою Адміністрації президента (коли зараз іде тенденція до загострення і радикалізації ситуації) на Волині повинні були відбутися якісь зміни. Подача заяви про відставку Клімчуком могла сприйматися як слабкість. А людям, які зараз перебувають в Адміністрації, слабкості не треба. Тому ця відставка була прийнята", - зауважив експерт.

У свою чергу, журналіст зазначив: Башкаленко, будучи першим заступником голови Волинської ОДА, грубо кажучи "підсиджував" Клімчука.

"Як відомо, всередині облдержадміністрації було неформальне протистояння по лінії: "люди Башкаленка - люди Клімчука". Тобто ця команда не була монолітною", - зазначив Лучик.

"Чому Башкаленко, а не хтось інший? По-перше це можна пояснити короткою "лавою запасних гравців". Він був першим заступником губернатора і знає ситуацію зсередини і йому не потрібно довго вникати в курс справ в області. В даному випадку, мені здається, що Башкаленко - не найгірший варіант, тому що значно гіршим було би для Волині призначення людини з іншого регіону, до прикладу з Донецька", - сказав головний редактор "Хронік Любарта".

Разом з тим Лучик зауважив, що з приходом на посаду голови Волинської ОДА Башкаленка політичні репресії продовжаться.

Журналіст нагадав про так звану справу "свідків Григоли", коли після заяви місцевого депутата-"регіонала" Надії Григоли про погрози, волинським активістам Майдану та Автомайдану почали приходити повістки з міліції. "У зв'язку з цим до сотні різних активістів, журналістів викликали на допити", - зазначив експерт, назвавши це формою тиск

До слова, Башкаленко очолює на Волині обласний осередок Партії регіонів.

На думку Лучика, наразі в області спостерігатиметься "обережне ставлення" до нового голови ОДА.

"Але цілком ймовірно, що бізнесові і політичні еліти не сприймуть Башкаленка, як керівника і з часом може вийти та сама ситуація, яка була з Анатолієм Французом (голова Волинської ОДА у 2002-05 рр. - ред.) - всі будуть тихенько "ненавидіти" його", - зазначив журналіст.

Зараз ви читаєте новину «З приходом нового голови ОДА на Волині продовжаться репресії - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі