пʼятниця, 28 вересня 2018 13:40

Втрачає довіру: Порошенко не виграє вибори з "армією, мовою та вірою"

Втрачає довіру: Порошенко не виграє вибори з "армією, мовою та вірою"
Рейтинг Петра Порошенка з майже 55% довіри впав до 6,5% з 2014-го року. Фото: ТАСС

13 років тому, 28 вересня 2005-го, рейтинг недовіри до екс-секретаря РНБО Петра Порошенка складав -78%. Тоді він був найнижчим. Сьогодні рівень недовіри до президента Порошенка також найменший - 50%.

Дослідження проводили Київський міжнародним інститутом соціології та фонд "Демократичні ініціативи".

Gazeta.ua відстежила як Петро Порошенко здобував і втрачав довіру українців

За останніми опитуваннями групи "Рейтинг", чинний президент Порошенко має 6,5% довіри і найбільший антирейтинг - 50%. 2014-го за Порошенка на виборах президента віддали голос майже 55%.

Чому у Порошенка такий низький рівень довіри та як він може вийти з ситуації Gazeta.ua розповів політолог Вадим Карасьов.

"На такі низькі показники Порошенка вплинула війна, малі зарплати, люди не бачать перспектив, еліта продовжує корупційні практики. Для когось президент зробив багато - для них він йде із гаслом "армія, мова, віра". Це ідеологічні виборці - для них цього достатньо. Більшості людей потрібні високі зарплати, пенсії, охорона здоров'я. Президент хоче робити акценти на функції головнокомандувача та культурного трекера. Але є ще економіка та соціалка. І президент не може сказати, що це уряд винний - Гройсман і більшість урядовців із президентської партії. Люди не побачили соціальних перетворень. У президента є стабільне електоральне ядро, але частка невдоволених більша.

Високий антирейтинг - це не вирок. Може бути так, що людина має високий і антирейтинг, і рейтинг. Вибори виграють не обов'язково із низьким рівнем довіри. Кандидати з 5-6% мають менший за президента антирейтинг. Однак шансів на другий тур у них немає. Рейтинг недовіри - це тільки один із факторів, він не вирішальний. Ситуація у Порошенка не трагічна, він має шанси на другий тур. Однак там переможе той, хто має менший антирейтинг. Вони заберуть виборців тих, хто у другий тур не вийшов, та тих, хто коливається. Коаліційний ресурс кандидата з низьким антирейтингом значно більший.

Найбільшою конкуренткою є Юлія Тимошенко. Вона виходить у другий тур, має великий відрив - навряд чи її хтось зможе збити. При цьому має вдвічі менший антирейтинг і шанси виграти у другому турі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко назвав російські ЗМІ "фейком"

Порошенко має працювати над виправленням становища. Має стати ближче до людей, але "віри, мови і церкви" не вистачить для перемоги. Другий тур - це завжди вибір між гіршим і ще гіршим. Має продемонструвати, що він не такий поганий, як конкуренти. Тут включається "чорний піар" і боротьба. Йому потрібно збільшувати антирейтинг Тимошенко і знижувати свій".

25 вересня фонд "Прайм ессетс кепітал", який управляє активами президента Петра Порошенка, повідомив про продаж заводу президента "Кузня на Рибальському". Президентський актив продають екс-"регіоналу" Сергію Тігіпку.

Однією з передвиборчих обіцянок Порошенка було продати свій бізнес. Найбільшу компанію "Рошен" продати не вдалось.

Зараз ви читаєте новину «Втрачає довіру: Порошенко не виграє вибори з "армією, мовою та вірою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі