середа, 20 травня 2015 12:02

Відзавтра за махання прапорцем СРСР можна отримати 5 років

Відзавтра за махання прапорцем СРСР можна отримати 5 років

У газеті Верховної Ради "Голос України" оприлюднено закони "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" і "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті".

Згідно з документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб і визнаються борцями за незалежність України Українська повстанська армія та інші організації.

Ці закони народні депутати ухвалили на ранковому засіданні Верховної Ради 9 квітня поточного року більшістю голосів. Президент України Петро Порошенко підписав закони 15 травня.

Закони набувають чинності наступного дня після публікації.

"Люди, які будуть виготовляти чи поширювати комуністичну або нацистську символіку або пропагувати комуністичний чи нацистський режим, притягатимуться до кримінальної відповідальності. Для цього прийнято нову редакцію статті Стаття 4361 Кримінального Кодексу.

Таких пропагандистів можуть засудити до п'яти років, а якщо злочин учинять повторно або представники влади чи організована група – до десяти років позбавлення волі.

При цьому може бути конфісковано їхнє майно. Драконівські санкції покликані відбити охоту гратися з Законом. Адже навряд діячі якоїсь сільради чи громадської організації захочуть сісти на десять років за можливість помахати радянським прапором чи встановити погруддя Леніна", - пояснює журналіст Тарас Шамайда.

Зараз ви читаєте новину «Відзавтра за махання прапорцем СРСР можна отримати 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі