четвер, 25 квітня 2019 08:12

"Відрижка Галичини - не українська мова" - екс-регіонал про мовний закон

"Відрижка Галичини - не українська мова" - екс-регіонал про мовний закон
2012-го нардепи принесли у Верховну Раду плакат проти мовного закону, який дозволяв дати статус регіональної російській мові. Фото: Портал мовної політики

13 років тому, 25 квітня 2006-го, депутати Луганської облради ухвалили рішення про надання російській мові в області статусу регіональної.

Тоді більше 90% жителів регіону вважали рідною російську мову і вільно нею володіли. 39% з них не були росіянами за національністю і вважають російську мову рідною, 30% - представники інших національностей, але вказали як рідну мову російську, 21% - окрім рідної мови вільно володіють російською, за даними Головного управління статистики області.

Після рішення в офіційних документах поруч з українською дозволили використовувати російську мову. Її також дозволили використовувати в судочинстві. Тоді депутати мали намір запропонувати парламенту забезпечити виконання Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

2012-го Верховна Рада проголосувала за закон "Колесніченка-Ківалова", який підтримали 248 нардепів. Він передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний закон: Рада залишила 18 поправок на визначальний день

"Я проти львівсько-галицьких діалектів, які засмітили сьогодні засоби масової інформації. Я не вважаю те, що нам пропонують, українською мовою. Це відрижка тієї частини України, яка колись була постійно під чиїмось гнітом", - сказав Вадим Колісніченко перед голосуванням. Зараз він переховується у Росії, став членом партія "Родина".

Після прийняття закону Луганська, Донецька, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Одеська облради надали російській мові статус регіональної. Міська рада закарпатського райцентру Берегово визнала на території міста угорську мову регіональною. Тарасовецька сільрада Новоселицького району Чернівецької області вирішила надати статус регіональної румунській мові.

У Львівській, Тернопільській, Чернігівській, Івано-Франківській, Волинській областях закон виконувати відмовились.

28 лютого 2018-го Конституційний суд визнав цей закон неконституційним. Тоді 61% громадян України вважали, що українська мова має бути єдиною державною, за даними групи "Рейтинг". Зараз мовне питання в країні неврегульоване.

За даними соцопитування Київського міжнародного інститут соціології 46% українців зі своїми найближчими родичами розмовляють переважно або тільки українською мовою. 32,4% розмовляють тільки українською мовою.
Переважно або тільки російською мовою розмовляють 28,1% українців, 15,8% розмовляють тільки російською мовою. 24,9% українців у рівній мірі розмовляють українською і російською мовами. Іншими мовами розмовляють 0,2%, не змогли або відмовилися відповісти на запитання – 0,7%.

Сьогодні Верховна Рада має проголосувати за законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. 28 лютого парламент почав розглядати його у другому читанні. За цим законом єдиною державною мову має стати українська.

Зараз ви читаєте новину «"Відрижка Галичини - не українська мова" - екс-регіонал про мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі