вівторок, 23 квітня 2013 16:38

Вибори у Києві не потрібні нікому - Краснопьоров

Вибори у Києві не потрібні нікому - Краснопьоров
Краснопьоров: "Попов має шанси виграти у Порошенка, якщо опозиція не висуне єдиного кандидата". Фото: uaday.info

Київ стає електоральним політичним полігоном для амбіцій.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Олексій Краснопьоров, говорячи про перспективи проведення виборів мера столиці та висунення опозицією єдиного кандидата.

"По-перше, вибори - зайва неприємність для влади, бо кандидат від ПР не може їх виграти, - говорить експерт. - По-друге, опозиції вони теж не потрібні, бо вона не може висунути єдиного кандидата. Кажуть, що висунуть його 18 травня, але є сумніви. Микола Катеринчук уже висунувся. Петро Порошенко теж на старті виборчої кампанії. Якщо буде два кандидати, то і "Свобода" висуне Андрія Іллєнка, щоб він потренувався у Києві. Тоді вже й УДАР висуне когось, але не Кличка, бо він грає на президентство 2015 року. По-третє, вибори особливо не треба і киянам. Вони, вочевидь, не вийшли на акції протесту. Принаймні "Беркуту" вивели на вулиці майже стільки, скільки мітингувальників. Це говорить, що городянам воно дуже не горить".

Які слабкі сторони опозиції?

Проблема опозиції в тому, що вона не запропонувала єдиного кандидата, а розказує казки про те, що місцеве самоврядування - це добре. Та зрозуміло, що добре, але людям треба конкретика. По-друге, нема шляху дій після перемоги. Ну, виграв кандидат від опозиції. Що вони будуть робити у місті - далі розказувати про те, що місцеве самоврядування - це підвалина демократії? Ніхто не каже, що робити з КМДА (Київська міська державна адміністрація - Gazeta.ua), де залишатимуться всі адміністративні та фінансові ресурси. Зрозуміло, що виникне природній конфлікт між матеріальними ресурсами і легітимністю - між КМДА та мером. Це все швидко переросте в інформаційну війну та безлад. Вони ж будуть заважати один одному, а городяни від цього не виграють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Київ спотикання": коли столиця отримає легітимну владу?

Чому вони не можуть домовитися?

По-перше, опозиціонери використовують Київ як електоральний передвиборчий полігон для своїх амбіцій - економічних, політичних, іміджевих. По-друге, в опозиції немає сильного лідера, який міг би своїм рейтингом тиснути на кандидатів і змушувати їх домовитись.

Влада це використає?

У цій ситуації треба дивитися на рейтинги. Ті, що бачив я, такі: Кличко - 22%, Попов - 18%, Порошенко - 16%, Катеринчук - 5%. Кличко не йде, бо хоче бути президентом. Тому Попов має шанси виграти у Порошенка, якщо опозиція не висуне єдиного кандидата, а влада підтягне йому результати.

Кличко когось підтримає?

Навряд. Йому краще не влізати у цей процес - дати можливість об'єднаній опозиції вибрати кандидата і символічно його підтримати.

Порошенко з Катеринчуком можуть домовитись?

Теоретично так, але Катеринчук уже декілька разів заявив про своє повне несприйняття Порошенка. Перед переговорами, якщо вони будуть, це дивна риторика.

Зараз ви читаєте новину «Вибори у Києві не потрібні нікому - Краснопьоров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі