понеділок, 22 квітня 2013 22:13

"Київ спотикання": коли столиця отримає легітимну владу?

"Київ спотикання": коли столиця отримає легітимну владу?
Фото: dt.ua

Із загостренням весняної політичної активності, влада та опозиція почали у боротьбу за Київ. Без перебільшення, вибори у Києві стали чи не головним каменем спотикання за останній період. Воно і не дивно — керування столицею є не лише досить привабливим з фінансової сторони, а ще й має суттєву політичну вагу в цілому для країни.

"Партія" влади

Згідно з Конституцією, мер і міськрада обираються на 5 років. Нагадаємо, що колишній мер столиці Леонід Черновецький склав свої повноваження ще влітку 2012 року. Тобто, саме тоді і мали пройти вибори очільника столиці. Однак, депутати попереднього 6 скликання Верховної Ради це питання так і не вирішили. Парламент 7 скликання також вирішувати його не поспішає . Це і не дивно: влада розуміє, що перемога провладного кандидата у Києві є майже неможливою.

Незрозуміле питання і щодо Київради. У 2008 році було проведено позачергові вибори до міськради. Повноваження її закінчуються наприкінці травня цього року. Так само логічно було б призначити вибори. Однак, "регіонали" вчинили інакше — подали до Конституційного суду. Бо, мовляв, не зрозуміло, які саме мають бути вибори — чергові чи позачергові.

Минулого тижня у ЗМІ вже з'являлася інформація про те, який саме сценарій розробляють на Банковій. За попередньою інформацію, план влади такий: розвести вибори мера Києва та вибори до Київської міськради. Таким чином, планується провести вибори голови міста цього року, однак з найменшими для себе втратами — у серпні. Як відомо, літо — це найбільш вдалий період для таких голосувань. Активна частина суспільства роз'їжджається у відпустки. Натомість у місті залишаються пенсіонери та бюджетники, працювати з якими владі найбільш "комфортно". Досвід обрання "бабушками" Черновецького є цьому підтвердженням.

Та навіть якщо переможе кандидат від опозиції, на Банковій роблять все, аби зменшити його можливості впливу на київську, та й українську політику. Так другим завданням КСУ буде: не призначати вибори до Київради ще 2 роки, тобто до чергових місцевих виборів, які мають пройти по всій Україні у 2015 році. Таким чином, повноваження чинної Київради продовжуються на 2 роки: замість конституційних 5 років, міськрада працюватиме 7.

"Не можна продовжувати повноваження органів при чітко визначеній Конституції, - переконаний експерт Олексій Гарань. - Але для мінімізації своїх втрат, влада може на такий варіант піти, використовуючи ручний Конституційний суд".

Тож навіть якщо на виборах мера переможе опозиційний кандидат, він опиниться заручником власної ж посади: без реальних повноважень та зі старою Київрадою.

"Якщо влада навчилася мажоритарщиків та людей із фракції опозиції перетворювати на "тушок" з неймовірної легкістю, - зауважив політолог Віктор Небоженко, - то, відповідно, якщо буде опозиційний мер, то влада дуже легко перетворить його на заручника "Київради тушок", які ще більш залежні від влади, ніж депутати Верховної Ради. Тому тут виходитиме вічний конфлікт".

Однак, поки на Банковій все ще ламають голову над тим, як вирішити київське питання. І подання до КСУ — це лише відтягування часу.

Водночас, на думку Небоженка, така постановка питання може нашкодити, перш за все, самому президенту.

"Київ - унікальне місто, і не треба говорити, що тут мають бути вибори одночасно з усією країною, - зауважив експерт. - Та й той, хто хоче перенести вибори мера чи міськради аж на 2015 рік, формує дуже негативне ставлення до Януковича. Тому що це удар по його можливостям вдруге стати президентом".

"Партія" опозиції

Тим часом опозиція також активно готується до виборів, вирішуючи свої "больові" точки у цьому питанні. І головне з них — визначення єдиного кандидата від опозиційних сил.

Досить довго головним претендентом на цю посаду вважався лідер партії УДАР Віталій Кличко. Серед киян він має найбільший особистий рейтинг, а будучи ще й єдиним кандидатом від опозиції, він перемагає майже гарантовано. Однак досі так і не зрозуміло, чи хоче сам Кличко брати участь у виборчій кампанії.

Згодом з'являлися й інші потенційні кандидати: Володимир Бондаренко, Андрій Іллєнко, Микола Томенко, Олександра Кужель. Ще один опозиціонер Микола Катеринчук вирішив іти на вибори самостійно і вже фактично розпочав свою кампанію.

Тим часом, все частіше звучить інформація щодо того, що таким єдиним кандидатом може стати позафракційний депутат, бізнесмен Петро Порошенко. Він вже неодноразово заявляв про своє бажання балотуватися у мери, однак запевняв: розколювати опозицію не збирається.

"Петро Порошенко, якщо він буде визначений об'єднаною опозицією як єдиний кандидат, гарантовано буде брати участь у виборах, гарантовано переможе, гарантовано в дуже короткий термін зробить все від нього залежне, щоб життя в Києві змінилася на краще", - сказав він днями в ефірі одного з телеканалів.

Політичний експерт Андрій Золотарьов не виключає, що узгодження Порошенка як єдиного кандидата — цілком імовірний варіант: "Потужних фігур в опозиції небагато. Тому якщо не буде Кличка, на якого чекають кияни, то, безумовно, можна вести перемовини і щодо Порошенка, який є досить самодостатньою постаттю, котра здатна самостійно організувати і провести виборчу кампанію. Адже щоби "зорати" київське поле, потрібен дуже потужний фінансовий ресурс".

За інформацією ЗМІ, у "Свободі" та "Батьківщині" вже погодили Порошенка на цю посаду. Справа за УДАРом, де, можливо, все ще розглядають кандидатуру свого лідера Віталія Кличка.

Експерт Анатолій Луценко переконаний, що Порошенко — найкращий варіант для опозиції, коли ситуація знаходиться у підвішеному стані.

"Порошенко — це гравець для невизначених правил гри, коли не зрозуміло, чи це будуть дочасні вибори, чи чергові, а відповідно,обиратимуть мера на півтора роки, чи на п'ять. Тому для такої системи потрібен кандидат, якій найлегше плавати у такій непевній воді. Порошенко — це саме така людина", - зауважив він.

Натомість Золотарьов не виключає, що Порошенко в результаті, може стати підконтрольним владі.

"Порошенко приречений і надалі домовлятися із владою. Тому, що ситуація бізнесмена — мінлива. Якщо він буде радикально опозиційним, то досить швидко відчує "наслідки" цього на власному бізнесі. Тому Порошенко — ще й компромісна фігура для влади", - пояснив він.

Вирішення питання як влади, так і опозиції, можна очікувати вже протягом місяця. Саме у травні планується озвучити рішення КСУ щодо "київського питання". Тим часом опозиція обіцяє оголосити єдиного кандидата на своїй акції у Києві 18 травня. Та поки політики вираховують найбільш зручні для себе комбінації, Київ досі залишається без права самому визначати свою владу. Та й, власне, киян, які нібито є прямим джерелом влади у місті, до цієї гри не запросила жодна зі сторін.

Зараз ви читаєте новину «"Київ спотикання": коли столиця отримає легітимну владу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі