понеділок, 11 квітня 2011 18:16

Венеціанська комісія хоче розглянути законопроект про вибори в Україні

Венеціанська комісія хоче розглянути законопроект про вибори в Україні

Венеціанська комісія очікує найближчим часом отримати від України законопроект про вибори народних депутатів, що гутується, повідомив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.

"Ми чекаємо цей законопроект, з ним не можна затягувати", - сказав він українським журналістам у понеділок у Страсбурзі (Франція), відповідаючи на запитання, який найпізніший термін подачі України законопроекту про вибори народних депутатів, враховуючи те, що парламентські вибори пройдуть восени 2012 року.

За словами Маркерта, комісії відомо, що зараз законопроект розробляється, однак українській стороні необхідно зробити все для того, щоб закінчити цю роботу якомога швидше.

За його словами, законопроект має бути ухвалений за рік до проведення самих виборів. Маркерт додав, що Венеціанська комісія зможе у жовтні цього року дати свої висновки в тому випадку, якщо до літа ці зміни будуть вже передані українською стороною.

"Нам для вивчення треба деякий час, в той же час ми вже відстежували зміни виборчого законодавства в останні роки, тому в нас є люди, які знайомі із ситуацією, і ми зможемо ухвалити рішення з цього питання відносно швидко", - запевнив він.

Нагадаємо, 11 квітня міністр юстиції Олександр Лавринович розповів про пропозиції президента, викладених в підготовлюваному законопроекті про вибори народних депутатів. Зокрема, глава держави пропонує збільшити до 5% прохідний бар'єр для партій на наступних парламентських виборах.

Лавринович підкреслив, що в підготовлюваному законопроекті про вибори народних депутатів враховано пропозицію президента про введення змішаної пропорційно-мажоритарної системи виборів. В рамках такої системи, половина депутатів Верховної Ради будуть обиратися за списками від політичних партій, а друга половина - в одномандатних виборчих округах. Президент пропонує відмовитися від графи "не підтримую кандидатів у депутати від якої-небудь політичної партії", "не підтримую жодного кандидата".

Зараз ви читаєте новину «Венеціанська комісія хоче розглянути законопроект про вибори в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі