пʼятниця, 25 березня 2011 10:42

Російську мову в Україні не треба захищати — Венеціанська комісія

Російську мову в Україні не треба захищати — Венеціанська комісія

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) розкритикувала підготовлений депутатами Верховної ради від правлячої більшості проект закону про мови.

Його положення надають російській мові право вільного функціонування у всіх сферах діяльності, повідомляє Сегодня.

Представники Венеціанської комісії - органу Ради Європи – під час візиту до Києва продемонстрували негативне ставлення до проекту.

Лідер фракції регіоналів Олександр Єфремов закінчив дискусію з ними на підвищених тонах.

В результаті з'явився проект висновків, де записано, що "захист російської мови може бути сумнівним з правової точки зору і підвищити невиправдану напругу в українському суспільстві".

Представники Венеціанської комісії в Києві спілкувалися і зі спікером Володимиром Литвином. Після цього спілкування в їхніх висновках з'явилася фраза про те, що "проект закону про мови, схоже, не буде розглянутий у 2010-2011 роках".

За словами нардепа-регіонала Вадима Колесніченка, за два дні перебування в Києві представники Венеціанської комісії лише 80 хвилин спілкувалися з авторами законопроекту - решту часу у них зайняли зустрічі з його супротивниками.

"Я був серед тих, хто зустрічався з членами комісії. Слухаючи розповідь про те, що в Донецьку лише 15% україномовних шкіл, вони дуже дивувалися, що хтось вимагає захисту російської мови. Ми пояснювали, що російська мова в Україні захисту не потребує", - розповів депутат від НУ-НС Ярослав Кендзьор.

Нагадаємо, закон про мови на розгляд Венеціанської комісії направив спікер Верховної ради Володимир Литвин.

Зараз ви читаєте новину «Російську мову в Україні не треба захищати — Венеціанська комісія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі