пʼятниця, 25 липня 2008 13:44

Вакарчуку погрожують всеукраїнськими студентськими страйками

Країну чекають студентські страйки всеукраїнського масштабу – таке припущення у листі до міністра освіти і науки Івана Вакарчука висловила Київська міська організація Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Фундація регіональних ініціатив" (КМО ВМГО "ФРІ"). На думку фундаторів, подібне стає можливим завдяки ситуації, яка склалася навколо проекту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту".

Нагадуємо, що нещодавно 15 всеукраїнських та столичних студентських і молодіжних організацій підписалися під зверненням до Президента, Кабінету Міністрів та народних депутатів України, у якому висловили 10 вимог щодо покращення системи вищої освіти. Причина вимог - молодь стурбована низкою змін до Законів України "Про освіту" та "Про вищу освіту", які зараз знаходяться на обговоренні в Комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти. Зокрема, статті законопроектів пропонують запровадити довільне встановлення ВНЗ вартості навчання для студентів-"контрактників" та обов"язкові трирічні "відпрацювання" за державним розподілом для випускників-"бюджетників". У своєму зверненні 15 всеукраїнських та столичних організацій виразили впевненість в тому, що прийняття цих змін створить умови необґрунтованого підняття вищими навчальними закладами оплати за навчання та штовхне випускників у боргову кабалу до роботодавців. У відповідь на звернення, Міністерство освіти підготувало нову редакцію законопроекту.

Як стверджують у КМО ВМГО "ФРІ", остання редакція Закону "Про вищу освіту" свідчить або про необачність автора нововведень до Закону, або ж про цілеспрямоване намагання звузити зміст та обсяг існуючих прав та свобод випускників-"бюджетників" та студентів-"контрактників". На думку фундаторів, вжиті у тексті законопроекту формулювання можуть призвести до спекуляції на соціальній незахищеності та правовій необізнаності молоді, і змусять студентів проти їх волі укладати угоди з роботодавцями мінімум на три роки. Також у КМО ВМГО "ФРІ" зазначають, що до останньої редакції законопроекту не увійшли пропозиції 15 всеукраїнських та київських молодіжних та студентських організацій. Цей факт, зокрема, сприяє створенню умов необґрунтованого збільшення оплати за навчання у ВНЗ.

КМО ВМГО "ФРІ" виражає свою стурбованість щодо вищеописаної ситуації, та висловлює припущення, що ситуація, у разі її подальшого ігнорування, може призвести студентських страйків всеукраїнського масштабу. "Газета по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Вакарчуку погрожують всеукраїнськими студентськими страйками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі