пʼятниця, 18 серпня 2023 12:57

В Україні хочуть легалізувати порно: у Раді зареєстрували законопроєкт

В Україні хочуть легалізувати порно: у Раді зареєстрували законопроєкт
Депутати пропонують виключити статтю про створення або утримання так званих місць розпусти. Фото: eastnews.ua

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо забезпечення свободи від втручання в приватне життя людини.

Він передбачає декриміналізацію порнографії, йдеться в картці законопроєкту. Ініціаторами стали 25 народних депутатів.

Пояснювальну записку з деталями законопроєкту поки не оприлюднили. Але раніше народний депутат "Голосу" Ярослав Железняк пояснював, що документ передбачає скасування кримінальної відповідальності за: ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру для збуту чи розповсюдження; виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення таких товарів для збуту; збут чи розповсюдження предметів порнографічного характеру.

Депутати пропонують виключити статтю про створення або утримання так званих місць розпусти, а також звідництво з метою розпусти. Однак сутенерство, втягнення в проституцію та торгівля людьми залишаться кримінальними злочинами.

Водночас кримінальна відповідальність залишиться за:

– порно без згоди (порнопомста, deep fake);

– екстремальне порно (насильство, зоо-, некрофілія);

– дитяче порно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Краще платити податки з OnlyFans, ніж брати хабарі: нардеп пояснив користь від легалізації порно

Зараз криміналізовані фактично будь-які діяння, пов'язані з порнографією, тож під обвинувачення можуть підпадати приватні фото, публікація власних роликів подружніми парами на Pornhub, пересилання "нюдсів", зберігання або створення картин з еротичними сюжетами і гіпотетично – навіть позичання друзям книг на тему сексуального здоров'я.

За розповсюдження або збут порнографії без згоди людини, яка у ній зображена, або виготовлення такої продукції із зображенням людини, якій не відомо про такі дії, передбачений штраф, арешт до пів року, або обмеження волі на термін до 3 років.

За виготовлення, розповсюдження або збут екстремальної порнографії передбачається штраф, обмеження волі від 3 до 5 років або позбавлення волі до 3 років.

За збут порнографії неповнолітнім, або примушування людини до участі у створенні порнографії загрожує від 3 до 7 років за ґратами. Якщо це відбувається з використаннями влади або службових повноважень, загрожує від 7 до 10 років ув'язнення.

Законопроєктом пропонують переглянути дію двох статей Кримінального кодексу: одна стосується ввезення, виробництва та поширення порнографії, а інша організації так званих місць розпусти. Статті пропонують викласти у новій редакції, аби залишити покарання лише за поширення порнографічного контенту без згоди особи, яка у ньому зображена, та за поширення порнографії серед неповнолітніх.

Влітку торік петиція із закликом легалізувати еротику та порно на території України набрала необхідні 25 тис. підписів на сайті Офіса президента. Згодом представники "Офіса ефективного регулювання BRDO" опублікували відкрите звернення, у якому також виступили за декриміналізацію порно. Звернення підписали 91 громадська організація та фізична особа.

Зараз ви читаєте новину «В Україні хочуть легалізувати порно: у Раді зареєстрували законопроєкт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі