пʼятниця, 21 березня 2014 17:10

В союзі з Китаєм Росія не гратиме "першу скрипку" - експерт

В союзі з Китаєм Росія не гратиме "першу скрипку" - експерт
Фото: eurasian-defence.ru

Росії не вигідний союз із Китаєм.

Про це Gazeta.ua сказав російський політолог Георгій Чижов, коментуючи заяву президента РФ Володимира Путіна про можливий більш тісний союз Росії з Китаєм і Індією в разі, якщо західні партнери будуть відмовлятися від співпраці.

"Заявка відтворення загальносвітової осі Росії з Китаєм і Індією дуже серйозна. В союзі Росії і Китаю Росія не буде грати "першу скрипку". Китай набагато потужніший і за населенням і за економічним потенціалом, хоча там зараз є певні проблеми. Домінувати у стосунках із Китаєм у Росії ніяк не вийде", - сказав він.

"Китай представляє для Росії певну об'єктивну небезпеку: величезне населення, потужна економіка і під боком величезні порожні території Росії. Ще й є велика міграція китайців в Росію. І прецедент, який відбувся з Кримом може розігратися і на Далекому сході. Зараз там багато китайських громадян, а Росія не має можливості захищати цю територію силою. Не факт що це станеться найближчим часом, але перспектива цього є", - додав він.

На думку Чижова "привид союзу Росії і Китаю регулярно демонструється для США" проте це не надійний союз, на який не може сподіватися РФ.

"Щодо Індії, варто згадати, що і в радянські часи СРСР тримав Індію в колі своїх друзів. Індія належала тоді до країн, які не вибирали ні капіталістичну, ні соціалістичну систему, але по факту це означало, що вона лояльна до СРСР. Зараз роль Індії росте, і кількість населення теж скоро перевищить кількість в Китаї. Але все таки там багато своїх питань, пов'язаних з переферійними територіями, щоб вона якось активно втручалася в політику за межами своїх кордонів", - наголосив політолог..

Зараз ви читаєте новину «В союзі з Китаєм Росія не гратиме "першу скрипку" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі