вівторок, 02 липня 2013 13:04

В опозиції хочуть розширити склад ТСК щодо побиття журналістів, аби вона була ефективнішою

В опозиції хочуть розширити склад ТСК щодо побиття журналістів, аби вона була ефективнішою
Фото: www.pohlyad.com

В опозиції пропонують розширити склад Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування фактів нападу на представників засобів масової інформації 18 травня 2013 року у місті Києві.

Відповідний законопроект 1 липня у парламенті зареєстрував народний депутат від "Батьківщини", голова ТСК Віталій Ярема.

Зокрема, у законопроекті №2443а пропонується розширити склад комісії з 8 осіб до 9. Наразі в комісії присутні троє депутати від Партії регіонів, один — від КПУ, двоє — від "Батьківщини", та по одному від фракцій "Свобода" та УДАР. Натомість, Ярема пропонує ввести до ТСК ще одного позафракційного депутата — Олеся Донія.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що раніше ТСК не змогла представити у ВР свій попередній звіт, оскільки чотири члени комісії — від ПР та КПУ відмовилися його підписувати, вважаючи його політично вмотивованим. У результаті, комісія поділилася порівну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи, які розслідують побиття журналістів, наприкінці зможуть лише дати поради Азарову

"У зв'язку з цим, а також для забезпечення подальшої діяльності Тимчасової слідчої комісії, зокрема, можливості прийняття об'єктивних та неупереджених рішень на її засіданнях, є необхідним включення до складу ТСК народного депутата України, який не є членом будь-якої фракції", - ідеться у документі.

Як сказав у коментарі Gazeta.ua Олесь Доній, пропозиція щодо його кандидатури в якості члена ТСК вносилася і раніше, однак депутати від більшості за це не проголосували.

"При формуванні складу комісії не було враховано голоси позафракційних депутатів. Взагалі, нинішній регламент і практика діяльності Верховної Ради практично нехтує групою депутатів, які обиралися по мажоритарним округам і які є позафракційними", - наголосив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" саботують звіт слідчої комісії щодо побиття журналістів 18 травня

Доній додав: "Раніше вже вносилася моя кандидатура і вона підтримувалася не лише позафракційними депутатами, а й представниками УДАРу та "Батьківщини". Але тим не менше, Рада за це не проголосувала. Таким чином, фактично не збережений баланс парламенту у представництві в комісії. І зараз іде друге спроба встановити цей баланс. Та оскільки раніше "регіонали" і комуністи не проголосували "за", то і зараз шанси на позитивне голосування не великі. І це потрібно розуміти".

Водночас, на думку парламентаря, при більш об'єктивному формуванні складу комісії, вона більш об'єктивно поставиться до аналізу ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція вірить, що побиття журналістів може масово вивести людей на вулиці

Говорячи про результативність роботи ТСК щодо подій 18 травня, Доній зауважив: "Важливий вже сам факт створення цієї комісії і приковуання уваги політиків і журналістів до цієї події. І в цьому випадку, навіть якщо влада блокувати прийняття відповідних рішень, увага суспільства все одно сфокусована на цьому. І це дуже важливо".

Зараз ви читаєте новину «В опозиції хочуть розширити склад ТСК щодо побиття журналістів, аби вона була ефективнішою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі