вівторок, 27 вересня 2022 15:28

Спецтема: Війна Росії проти України

В ОП пояснили, що дасть міжнародний трибунал над Путіним

В ОП пояснили, що дасть міжнародний трибунал над Путіним
Міжнародний трибунал зможе реально вплинути на владу Володимира Путіна. Фото: eastnews.ua

Потрібно організувати Міжнародний трибунал для покарання найвищого військово-політичного керівництва Росії за воєнні злочини в Україні.

Державам світу варто приєднатися до роботи над цим, написав заступник керівника Офіса президента Андрій Смирнов у колонці для журналу Time.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія дискредитувала себе тотально – ЄС

"Ми просимо створити цей міжнародний спеціальний трибунал. Ми хочемо його створення шляхом підписання відкритого міжнародного договору з усім цивілізованим світом, з усіма тими країнами, які готові дати правову оцінку варварській і жорстокій воєнній політиці Путіна і його керівній кліці", – ідеться у повідомленні.

Якщо не покарати Кремль, то будь-який диктатор зможе оголошувати нові територіальні претензії на якісь країни. І тоді знову доведеться миритися зі смертями людей.

Смирнов зазначив, що в цьому питанні багато скепсису.

"Я чув, що для України цей трибунал матиме радше символічне значення, оскільки ніхто не змусить Путіна постати перед ним. Так, ми тверезо розуміємо, що спеціальний трибунал щодо злочину агресії відбуватиметься "заочно". Але чи це символізм, якщо трибунал може назвати злочинцем міжнародного злочинця? Чи символічно, що географія міжнародних поїздок Путіна буде обмежена країнами, настільки ж далекими від демократії, як і від зірок?" – написав він.

Смирнов указав, що скептики не вірять у можливість реального покарання Путіна. Але в це не вірили й інші міжнародні злочинці, як-от Слободан Мілошевич і Саддам Хусейн.

"Факт того, що Міжнародний спеціальний трибунал готує обвинувальні висновки й видає ордери на арешт, стане важливим кроком до визнання глобального правосуддя. Стратегічна потреба переслідування керівництва Росії полягає в тому, щоб запобігти майбутнім війнам, розв'язаним божевільними диктаторами. Будь-яке зло має бути покараним, а функція міжнародного права, крім іншого, виконує і превентивну функцію – як попередження та демонстрація неприйнятної поведінки й дій", – наголосив заступник голови ОП.

Створення Міжнародного спеціального трибуналу вплине й на швидкість закінчення війни. Він продемонструє навіть скептикам, що більше не можна тиснути руку Путіну й російським лідерам. Це остаточно відправить їх у міжнародну ізоляцію і, можливо, почне змінювати ставлення до війни проти України в самій Росії.

В Офісі президента відбувся важливий політико-дипломатичний захід щодо заснування спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії.

Цей проєкт представили послам 30 держав-партнерів, повідомив президент України Володимир Зеленський.

РФ буде притягнуто за злочин агресії проти нашої держави.

Зараз ви читаєте новину «В ОП пояснили, що дасть міжнародний трибунал над Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі