субота, 19 грудня 2009 14:06

Ющенко назвав Януковича невігласом за двомовність

Ющенко назвав Януковича невігласом за двомовність

Президент України Віктор Ющенко в черговий раз наголосив, що державна мова повинна бути одна - українська. Він також розкритикував позицію лідера опозиції Віктора Януковича з цього приводу.

"В Одесі їдеш і на кожному кварталі заклик Януковича: "Дві мови - одна держава". Достатньо першого класу, щоб зрозуміти, що це не так. У держави, у якої дві мови, материнської там не залишається", - вважає Ющенко.

За його словами, ті, хто ставлять питання двох мов, це ті, хто говорять російською вдома на кухні. Проте, на думку глави держави, польська еліта на кухні вдома не говорить німецькою мовою, а польською.

"Давайте уявимо собі дві мови, чотири церкви, п"ять історій і тоді скажіть, де нація? Як на такому невігластві ставити за мету мати незалежну державу?", - запитав Ющенко.

Президент процитував слова одного російського політика, який сказав: "Росія закінчується там, де закінчується російська мова". На переконання глави держави, це абсолютно правильно. Дебати про мови - це не дебати про комунікації. На першому місці тут утвердження або неутвердження державності.

"Коли кажуть, що моя мовна політика розколює націю, то я апелюю до того, що російська мова Росію не роз"єднує, хоча там 73 національних утворення. То чому нас українська мова роз"єднує? Навпаки, вона об"єднує", - підкреслив президент.

Ющенко наголосив, що українську націю тотожною робить тільки її рідна українська мова. Тому повинна бути одна державна мова.

Він додав, що дивом є те, що ми сьогодні спілкуємось українською мовою.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ющенко назвав Януковича невігласом за двомовність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі