понеділок, 03 березня 2014 16:33

Юристу присудили 6 років в'язниці за те, що викривав порушення "регіонала" Калетніка

Минулого тижня знайшовся Анатолій Соболевський, юрист громадської організації "Спілка захисту прав споживачів фінансових послуг". Він безкоштовно консультував людей, що зверталися в спілку, давав інтерв'ю ЗМІ стосовно роботи вітчизняних фінустанов. Як правозахисник розповідав про недоліки вітчизняної банківської системи, незаконну діяльність колекторів і представників влади у виборчих кампаніях.

Із серпня 2012 року фахівець перестав виходити на зв'язок із журналістами, не відповідав на жоден із своїх телефонів. У Спілці утримувалися від коментарів про його місцезнаходження.

"Анатолій вже півтора року сидить у СІЗО, його туди запроторила сім'я регіонала Калєтніка, - каже телефоном кореспонденту Gazeta.ua дружина юриста Анна. З нею вдалося зв'язатися минулого тижня. - Спочатку я теж не знала, куди він подівся. Дізналася про місцезнаходження чоловіка аж у вересні. Його по дорозі з дому до роботи 16 серпня 2012 року викрали співробітники міліції. Запроторили його у слідчий ізолятор. Звідти він написав вам листа. Спочатку я боялася передавати його в ЗМІ, щоб не погіршити становище Анатолія за гратами. Але гірше вже бути не може, йому присудили 6 років позбавлення волі".

У листі Анатолій Соболевський описує причини свого ув'язнення та розповідає про затримання. Переслідування з боку правоохоронців Анатолія Соболевського почалися після того, як його керівник голова ВГО "Захисту прав споживачів фінансових послуг" Руслан Демчак став кандидатом у депутати Верховної ради на 18 виборчому окрузі Вінниці. Він був головним конкурентом "регіонала" Григорія Калетніка.

 
 
 

"Я допомагав Руслану Демчаку, - пише у листі Анатолій. - Слідкував за дотриманням виборчого законодавства під час кампанії. Я виявив елементи застосування адмінресурсу і вказував на це органам влади. Писав статті-відповіді на звернення в газеті "Життя Вінничини", звертався у правозахисні органи з повідомленнями про порушення виборчого законодавства. Мої повідомлення категорично відмовлялися реєструвати в чергових частинах".

Згодом юриста викликали до голови Немирівської РДА. Там попросили Анатолія кинути діяльність. Потім Анатолія Соболевського викликали до київського УБОЗу.
"Казали, якщо не перестану "заважати" народному депутату Калетніку проводити свою передвиборчу кампанію, то матиму великі неприємності. На це попередження я також не відреагував, оскільки не вірив, що в 2012 році людину можуть "покарати" за правозахисну діяльність."

Після цього, 16 серпня 2012 року близько 8 години ранку, по дорозі з дому на роботу Анатолія затримали працівники Печерського РУУМВС. Цього ж дня Суддя Вовк Печерського суду винесла постанову про його арешт на 2 місяці. У відділку вимагали, аби юрист дав покази проти свого керівника Руслана Демчака.

"Я відмовився, тому мене катували, провели через всі "кола пекла", - пише у листі Соболевський. - Демчака заарештували з інших підстав. Його помістили в СІЗО. Через два тижні "роботи" правоохоронців з ним, він написав заяву в ЦВК, щоб знятись із виборчої кампанії".

Анатолія Соболевського затримали за звинуваченням у викраденнi паспорта у Калетнiка В. Після арешту декілька разів виводили до Печерського РУ УМВС. До нього приходив черговий заступник прокурора Печерського району Кузьменко О.П. Вимагав, аби юрист на відеокамеру сказав, що був свідком того, як представники "Батьківщини" передавали Руслану Демчаку кошти на підкуп виборців на окрузі. Правозахисник відмовився.

"Кузьменко відповів, що знає, що такого не було. Але все одно примушував мене це казати на камеру. Його помічники били мене струмом електрошокера, напускали сльозоточивий газ. Я нічого не сказав. Після того як Кузьменко вийшов з кабінету разом зі своїми бійцями, з розмов між працівниками відділку я почув, що люди, які приходили до мене з Кузьменком і били мене, - це охоронці Григорія Калетніка".

У березні 2013 року Печерський суд Києва присудив юристу 6 років позбавлення волі за незаконне зберігання зброї.

Кореспондент Gazeta.ua перевірив це у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Виявилося, Анатолію дали найсуворіший вирок за зберігання зброї за всю історію незалежної України. Також цікаво, що у справах фігурує пістолет "ЕРМА 75-г". Це газовий пістолет. У висновку балістичної експертизи від 05.07.2006 року йдеться, що цей пістолет не є вогнепальною зброєю.

"Це все очевидні аргументи. Але вони не взялися судом до уваги, бо мого чоловіка посадили за сфабрикованою справою, за політичними мотивами, - каже дружина юриста Анна. - Зрозуміло, що він політичний в'язень. Проте від цього усвідомлення мені не легше постійно повторювати нашій доньці, що тато у відрядженні".

 

Зараз ви читаєте новину «Юристу присудили 6 років в'язниці за те, що викривав порушення "регіонала" Калетніка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі