субота, 18 червня 2022 15:04

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна заздалегідь готувалася до війни" - в РНБО спростували звинувачення Байдена

"Україна заздалегідь готувалася до війни" - в РНБО спростували звинувачення Байдена
Олексій Данілов відповів на звинувачення Джо Байдена щодо нібито ігнорування попереджень про напад Росії. Фото: East News

Секретар РНБО Олексій Данілов відповів на звинувачення американського президента Джо Байдена у тому, що Україна нібито не звертала увагу на інформацію про те, що Росія розпочне повномасштабну війну.

Він запевнив, що до цього в країні готувалися заздалегідь. Про це він заявив в інтерв'ю Ліга.net.

За його словами, інформація від американців не була несподіванкою. Саме тому в Україні почали прибирати російський вплив, зокрема, у медійному просторі. Він заявив, що підготовка тривала півтора року, щоб захистити всі комунікації.

"Уявіть собі, якби до 24 лютого всі ці медійні гауляйтери, що волають із пропагандистських каналів, були в ефірі нашого телебачення. Уявіть, що Медведчук не вдома з браслетом на нозі сидить, а продовжує працювати зі своєю агентурою. Уявіть, що ми не приділяємо уваги нашому кіберзахисту та зв'язку І 25 лютого ні в кого немає телебачення, радіомовлення, ви не можете зателефонувати…" - зазначив Данілов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стінгери", "Джавеліни" і безпілотні кораблі: опублікували новий список зброї, яку США дає Україні

Секретар РНБО підкреслив, що не можна було повідомляти українцям про війну, до якої готуються.

"Ми повинні були в листопаді вийти і сказати: у нас буде війна, РФ створить тут концтабори? Ви уявляєте собі рівень паніки, який міг піднятися?" - сказав він.

Українське керівництво сподівалося, що білоруси не зрадять і з території їхньої країни не ввійдуть ворожі війська. Однак все вийшло інакше.

Напередодні вторгнення міністр оборони РБ запевняв, що війська проводять лише навчання. Також тоді відбулися переговори з головним прикордонником Білорусі.

"Той казав: "Сергію Васильовичу (генерал Дейнеко, головний прикордонник України. - Gazeta.ua), навіть не думайте". За тиждень у нас були навчання на кордоні, білоруси надіслали спостерігача. Ось це для нас було неприємно, коли з боку Білорусі йшли війська", - підсумував Данілов.

Президент США Джо Байден заявив, що український лідер Володимир Зеленський міг ігнорувати попередження, що Росія готує повномасштабне вторгнення в Україну. Президенти перед 24 лютого провели три або чотири телефонні розмови. Зокрема, обмінювалися думками та оцінювали ситуацію.

У свою чергу, Зеленський заявив, що західні партнери мали б дослухати до нього щодо превентивних санкцій, які могли б зупинити агресію. Україна говорила, що Росія блокуватиме Чорне море, сказав президент. Крім того, він запитав в американського колеги, чому не закрили повітряний простір над Україною.

Зараз ви читаєте новину «"Україна заздалегідь готувалася до війни" - в РНБО спростували звинувачення Байдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі