вівторок, 12 червня 2007 13:24

Україна просить Естонію відкласти перепоховання радянскьких солдатів

 Україна просить Естонію відкласти церемонію перепоховання останків воїнів на військовому цвинтарі Таллінна в разі затримки надання родичами українців, останки яких були знайдені на пагорбі Тинісмягі, відповідних матеріалів і документів.

Про це журналістам повідомив керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Андрій Дещиця.

Він повідомив, що 7 червня в МЗС України відбулася зустріч із послом Естонії в Україні Яном Хейном, під час якої естонську сторону повідомили про побажання української сторони перенести заплановану на липень церемонію перепоховання останків радянських воїнів на військовому цвинтарі Таллінна в разі затримки в наданні родичами одного із цих воїнів українського походження матеріалів і документів, які очікує Естонія для здійснення передачі останків для перепоховання в Україні.

"Результати аналізу ДНК родичів Хапикала (одного із загиблих воїнів) очікуються найближчими днями, і естонська сторона готова прийняти їх до розгляду терміново, не очікуючи формального завірення", - сказав Дещиця.

Він повідомив, що єдиний родич другого воїна українського походження Варшавської - її двоюрідний брат, який проживає в Москві й має російське громадянство.

Дещиця повідомив, що ця людина офіційно звернулася до естонської сторони із проханням видати йому останки двоюрідної сестри для перепоховання в Ізраїлі.

Він уже передав естонській стороні результати свого аналізу ДНК, які за результатом звірки підтвердили його родинні зв"язки з Варшавською.

"Естонське Міністерство закордонних справ проінформувало посольство Російської Федерації в Естонії про готовність видати останки його двоюрідної сестри", - сказав Дещиця.

Він повідомив, що МЗС України постійно інформує уповноваженого з прав людини про заходи, які необхідно здійснити, а також документи і матеріали, які необхідно подати в МЗС для передачі компетентним органам Естонії для позитивного рішення питання про передачу останків Хапикала його родичам для перепоховання в Україні.

МЗС має намір оплатити родичам похованих у Тинісмягі українців поїздку в Естонію на церемонію перепоховання останків 12 радянських воїнів на військовому цвинтарі в Таллінні, пишуть Українські новини.
Зараз ви читаєте новину «Україна просить Естонію відкласти перепоховання радянскьких солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі