вівторок, 22 жовтня 2024 17:50

Україна не прагне повернути ядерну зброю, але наполягає на членстві в НАТО - Зеленський

Україна не прагне повернути ядерну зброю, але наполягає на членстві в НАТО - Зеленський
Україна не прагне повернути ядерну зброю, але наполягає на членстві в НАТО - Володимир Зеленський. Фото: sud.ua

Україна не вимагає повернення ядерної зброї, від якої відмовилася згідно з Будапештським меморандумом 1994 року, але тоді не отримала належних гарантій безпеки.

Саме тому Україна зараз наполягає на членстві в НАТО, заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми справді свого часу віддали всю нашу ядерну зброю. Це було багато років тому. Ми маємо обмінятися на НАТО. Це моя думка. Я поділився нею з Байденом і Трампом", - зазначив Зеленський.

За його словами, про відновлення Україною ядерного арсеналу не йдеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Так допомогти, щоби не наразитися на "ескалацію". Що привезли в Україну міністри зі США та Франції

"Ми не просимо надати нам або повернути ядерну зброю. Так, ми не просимо цього. Моя позиція дуже чітка. Ми віддали, але нічого не отримали. І ми отримали тільки повномасштабну війну і багато жертв, тому на сьогодні у нас є тільки один вихід. Тому нам потрібне НАТО, тому що в нас немає зброї, яка може зупинити Путіна", - сказав президент.

Також він додав, що Україна не має інших гарантій з безпеки, які могли б зрівнятись з НАТО.

"Ми віддали ядерну зброю. Ми не отримали НАТО. І чи можете ви, я запитав їх, чи можете ви назвати мені інших союзників або іншу "парасольку безпеки" або щось схоже, якісь заходи безпеки і гарантії для України, які будуть співмірні з НАТО? Ніхто мені не може сказати", -наголосив лідер держави.

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню підкреслив важливість розгляду питання розміщення сил неядерного стримування на території України, повідомляє TF1.

Французький міністр вважає, що цей крок є частиною політичного шляху, який вимагатиме тривалої підтримки України.

Зараз ви читаєте новину «Україна не прагне повернути ядерну зброю, але наполягає на членстві в НАТО - Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі