вівторок, 31 серпня 2021 19:35

Україна та США підписали угоду щодо будівництва блоків АЕС

Україна та США підписали угоду щодо будівництва блоків АЕС
"Енергоатом" й американська компанія домовилися разом будувати енергоблок Хмельницької АЕС. Фото: 5.ua

Українська компанія Енергоатом та американська Westinghouse Electric підписали меморандум про будівництво атомних енергоблоків в Україні.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський, який зараз перебуває із робочим візитом у США.

"Вітаю підписання меморандуму між ДП НАЕК Енергоатом і Westinghouse Electric про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а в подальшому - ще 4 блоків по їхній технології. Загальна вартість проєкту - до 30 млрд доларів", - зазначив глава держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський повезе Байдену список в'язнів Кремля

Крім цього, Україна і США домовилися про початок стратегічного діалогу в сфері енергетики та клімату. Відповідну заяву підписали міністри енергетики України та США.

Енергоблок №3 ХАЕС розпочали будувати в 1985 році, а №4 - через рік. Будівництво призупинили у 1990 році. На той момент третій енергоблок був готовий на 75%, а четвертий - на 28%.

31 серпня розпочався офіційний візит президента України Володимира Зеленського у США. 1 вересня він зустрінеться з американським колегою Джо Байденом.

Лідери країн обговорять питання безпеки і стратегічного партнерства, а також підпишуть документи в сфері оборони.

Зараз ви читаєте новину «Україна та США підписали угоду щодо будівництва блоків АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі