вівторок, 02 січня 2024 09:54

Спецтема: Війна Росії проти України

У Зеленського сказали, чи смерть Путіна дасть старт переговорам

У Зеленського сказали, чи смерть Путіна дасть старт переговорам
Починати переговори, доки окупанти займають якусь частину територій України, дивно. Фото: eastnews.ua

Ліквідації російського диктатора Володимира Путіна недостатньо для старту переговорів між Україною та Росією.

Такі переговори були б "безглуздими". Спочатку Росія має виконати одну умову, і лише тоді з нею говоритимуть, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Зараз російська опозиція не впливає на жодні процеси. Однак навіть якби їй вдалося "прибрати" Путіна, тільки одне це не створило б умови для переговорів. Вони можуть розпочатися лише після того, як війська РФ залишать територію України. Відхід ворожої армії означатиме, що факт агресії закінчився, і створить умови для пошуку домовленостей. Я б не назвав їх навіть переговорами. Ультимативні розмови: отакі злочини, отакі руйнування, отакі компенсації й репарації. Нормальний діалог післявоєнного плану", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін зробив антиукраїнські наративи частиною передвиборної кампанії

Починати переговори, доки окупанти займають якусь частину територій України, щонайменше дивно, вважає Подоляк. В такому разі вийде, що Росія як агресор досягла своїх цілей.

"Відповідальності у Росії не буде. Якщо вона залишається на окупованих територіях, відповідальність у неї не настає. Вона буде скрізь говорити: почекайте, а в чому ми винні? Які воєнні злочини? Ми на цій території залишилися - ми виграли війну". Тоді ви самі підписуєте собі історичний вирок", - підкреслив радник голови ОП.

Росія залишиться такою ж. Її агресія продовжиться. Такі переговори будуть безглуздими.

"Переговори про відстрочку смерті, називається. Тобто ви готові добровільно померти як держава Україна, але просто домовляєтесь про відстрочку на 5 років, припустиму. Це безглуздо", - пояснив Подоляк.

Росія може імітувати готовність до діалогу. Так звані сигнали про переговори - це тактичний прийом, який Москва може використати, аби в майбутньому "твердіше стати на ноги й завдати нового удару з новою силою". Останнє слово щодо переговорів залишається за Україною, а право їх проводити належить президентові Володимиру Зеленському. Моральне право вирішувати, чи починати їх, має лише Україна, наголосив президент Литви Гітанас Науседа.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського сказали, чи смерть Путіна дасть старт переговорам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі