неділя, 05 серпня 2018 08:12

У візку та на підборах: Тимошенко провела 932 дні у харківській колонії
5

На першому тижні у в'язниці у Тимошенко почали з'являтись синці на тілі
Фото: Youtube
У Раді на підтримку Тимошенко на декілька днів заблокували трибуну
У тюрмі Тимошенко зустрічалась із європейськими політиками, в тому числі з президентом Литви Далею Грібаускайте
Одразу після звільнення екс-прем'єрка поїхала на Майдан у Київ
Попри хворобу спини Тимошенко часто бачили на підборах

7 років тому, 5 серпня 2011 року, у залі Печерського районного суду міста Києва заарештували екс-прем'єрку Юлію Тимошенко. Таке рішення ухвалив суддя Радіон Кірєєв. Із зали суду її відвезли до Лук'янівського СІЗО. Загалом за ґратами Тимошенко провела 932 дні.

Її заарештували за підозрою в перевищенні службових обов'язків. Через декілька тижнів додали підозру у розтраті державного майна в особливо великих розмірах за газову угоду з Росією. Крім цього, 6 липня 2011СБУ порушило кримінальну справу за фактом замаху на розтрату коштів державного бюджету в 1997 році на загальну суму $405 млн — службовими особами Кабінету міністрів 1997-го року та корпорації Тимошенко ЄЕСУ.

У справі допитали Віктора Ющенка, Миколу Азарова, Юрія Бойка, Олександра Турчинова.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд виніс вирок: сім років позбавлення волі і виплата на користь компанії "Нафтогаз" 1,5 млрд. грн. Її перевели до Качанівської жіночої колонії №54 у Харкові.

У грудні нардепи "Блоку Юлії Тимошекно" заблокували роботу Верховної Ради на три дні з вимогою звільнити Тимошенко, над кріслом спікера вони повісили транспарант "Янукович, не вбивай Юлю".

Тоді ж Європейський парламент прийняв резолюції щодо України, в яких назвав умовою асоціації Євросоюзу і України звільнення Тимошенко та надання їй можливості участі в майбутніх виборах.

Попри здорову фізичну форму до ув'язнення, з першого тижня арешту адвокати Тимошенко заявили про появу на тілі Тимошенко синців. На думку захисників Тимошенко, до неї мав приїхати її особистий лікар. Нардепи з БЮТ заявили, що це можуть бути сліди від отруєння.

Здоров'я Тимошенко почало погіршуватися у вересні-жовтні 2011 року: у вересні вона важко перехворіла на ангіну. З кінця жовтня Тимошенко вже не могла ходити через болі . 23 листопада у Тимошенко знайшли "міжхребцеву грижу". При цьому, Тимошенко часто бачили на високих підборах у в'язниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко, Бойко та Вілкул опинилися в одній компанії

30 квітня 2013 Європейский суд з прав людини визнав, що арешт Тимошенко був політично вмотивованим, незаконним та став результатом свавілля у діях прокурорів та судді. 22 лютого 2014-го, після Євромайдану, Верховна Рада прийняла постанову "Про виконання міжнародних зобов'язань України щодо звільнення Тимошенко". Того ж дня вона одразу поїхала на Майдан.

28 лютого 2014 року Київський районний суд Харкова закрив провадження у кримінальній справі щодо ЄЕСУ у зв'язку з відмовою прокурорів від обвинувачення. Суд послався на рішення Верховного Суду, який у 2005 році підтвердив законність закриття цієї справи, та визнав постанову екс-генпрокурора Віктора Пшонки про скасування рішення Верховного Суду незаконною. Суд також повернув Тимошенко арештоване майно.

У березні 2014-го Тимошенко заявила про намір взяти участь у виборах президента. Вона посіла посіла друге місце з результатом 12,81 %. На парламентських виборах того ж року Тимошенко пройшла у Верховну Раду з партією "Батьківщина".

В кінці червня 2018-го, Тимошенко заявила про те, що збирається йти на вибори президента у 2019.

Зараз ви читаєте новину «У візку та на підборах: Тимошенко провела 932 дні у харківській колонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі