вівторок, 28 березня 2023 14:20

У столичній міськраді розповіли, як перейменували проспект Гагаріна

У столичній міськраді розповіли, як перейменували проспект Гагаріна
Леонід Каденюк – перший астронавт України. Фото: Укрінформ

У Києві проспект Юрія Гагаріна перейменували на проспект Леоніда Каденюка.

Рішення ухвалили після рейтингового електронного голосування і на основі експертних висновків. Про це повідомила Київська міська рада.

У червні минулого року експертна комісія порекомендувала включити проспект Гагаріна до переліку міських об'єктів, назви яких пов'язані з Росією або її сателітами.

В рамках дерусифікації за допомогою рейтингового електронного голосування в додатку "Київ Цифровий" обрали нову назву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радіодиктант національної єдності: українці встановили рекорд

"Серед варіантів щодо перейменування найбільшу кількість, а саме 21 512 голосів набрала пропозиція – Леоніда Каденюка", – розповіли.

Нову назву запропонували на честь українського льотчика-випробувача 1-го класу, космонавта, генерал-майора авіації, першого і єдиного на сьогодні астронавта незалежної України, Героя України Леоніда Каденюка.

За результатами голосування депутати Київської міської ради підтримали рішення щодо перейменування.

Минулого тижня у Києві перейменували ще 16 вулиць, провулків, проспектів та бульвар, назви яких пов'язані з Росією та радянським минулим. Зокрема, проспект Юрія Гагаріна на проспект Леоніда Каденюка і площу Льва Толстого на площу Українських Героїв.

Торік у столиці прибрали монумент з колишньої Арки дружби народів. Під час демонтажу скульптур у фігури робітника, що символізував Росію, відірвалася голова. Арку перейменували на Арку Свободи українського народу.

Зараз ви читаєте новину «У столичній міськраді розповіли, як перейменували проспект Гагаріна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі