середа, 10 листопада 2010 15:29

У Росії випустили зошити, які прославляють фашистських льотчиків (ФОТО)

У Пензенській області Росії спалахнув скандал навколо шкільних зошитів. Співробітники однієї з місцевих фірм надрукували на обкладинках зображення російського винищувача і розмістили історичну довідку. У ній йдеться про те, що в роки Другої світової війни в небі "безроздільно" панували льотчики Luftwaffe.

"Найкращими льотчиками - асами Другої світової війни вважаються німці, і саме ті з них, хто воював у нас, на Східному фронті, і збивав наші літаки", - зазначено у довідці.

Обкладинки були визнані "скандальними" і зараз їх можна знайти тільки в Інтернеті - тираж вже вилучили з продажу, а винним вказали на помилки. У прокуратурі області повідомили, що за фактом публікації "неоднозначного тексту" проводяться перевірочні заходи.

За словами виробника, оформлення зошитів вони замовляли у дизайнерській студії, повідомляють Ведомости.

"Просто тема була авіаційна. Вирішили підібрати таке. Може бути, трошки непродумано вийшло саме з цим написом. Історію світової авіації не змінити, а в даному випадку був використаний сухий історичний факт, який не може бути пропагандою", - пояснила співробітниця рекламного агентства "Аліго" Людмила Аблізіна.

Утім, на думку російських істориків, перевага Luftwaffe була не настільки очевидною. Просто в німців підрахунок збитих літаків був трохи іншим.

"У німців враховувався не тільки збитий літак. Якщо це бомбардувальник, у якого 4 мотора, то за кількістю збитих моторів льотчику зараховувалися 4 збитих літака. Ставитися до цієї інформації потрібно, безумовно, обережно. Не просто голі факти, а з поясненням якихось фахівців", - розповів провідний спеціаліст Пензенського краєзнавчого музею Геннадій Тамбовцев.

У прокуратурі вже є зразки зошитів, зміст напису на яких перевірять представники міністерства освіти регіону та історики. Їм належить визначити, чи можливо друкувати подібну інформацію на обкладинках учнівських зошитів. І тільки за результатами цієї роботи прокуратура зможе вирішити, чи притягати виробників "непатріотичних" канцтоварів до відповідальності.

Цікаво, що тим часом Росія внесла на розгляд профільного комітету Генеральної асамблеї ООН проект резолюції, яка засуджує прославляння нацизму, зокрема ветеранів Ваффен СС, а також спаплюження пам'ятників борців з фашизмом.

Зараз ви читаєте новину «У Росії випустили зошити, які прославляють фашистських льотчиків (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі