пʼятниця, 25 вересня 2020 14:43

У Раді закликають РНБО зібратися й увести санкції проти Лукашенка

У Раді закликають РНБО зібратися й увести санкції проти Лукашенка
Лукашенко задля збереження влади готовий віддати власну країну Путіну, кажуть в українському парламенті. Фото: Reuters

Раду національної безпеки та оборони закликають негайно зібратися на засідання й запровадити персональні санкції проти Олександра Лукашенка та відповідальних за фальсифікацію президентських виборів і системне порушення прав і свобод людини в Білорусі. Про це в п'ятницю заявили в парламентській партії "Голос".

"Заяв про невизнання президентських виборів у Білорусі вже недостатньо.

Самопроголошення Лукашенка президентом та його зближення із Путіним становить прямі воєнні ризики для України. Тому потрібно негайно скликати Раду національної безпеки та оборони та запровадити персональні санкції проти Лукашенка та його маріонеток", - заявила народний депутат Кіра Рудик.

Тільки міжнародний тиск може зупинити диктатора, який задля збереження влади готовий віддати власну країну Путіну. Інакше під контролем Росії може опинитися понад тисячу кілометрів українсько-білоруського кордону. А це пряма загроза українській безпеці, кажуть у політсилі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський скасував візит у Білорусь

Також Кабінет міністрів та Державну міграційну службу закликали, щоб вони надали тимчасовий захист громадянам Білорусі, змушеним тікати до України через політичні переслідування.

"Це потрібно для того, щоб сотні білорусів, які перетнули наш кордон, могли перебувати на нашій території понад 90 днів і офіційно знайти роботу", - сказала Кіра Рудик.

Україна не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі.

Європейський Союз назвав "інавгурацію" Лукашенка нелегітимною.

У Білорусі 6-й тиждень тривають масові протести проти режиму Лукашенка, який править країною з 1994 року, жорстко придушуючи опозицію й незалежні засоби масової інформації.

Антиурядові протести спалахнули після президентських виборів 9 серпня. Протестувальники вважають результати виборів сфальсифікованими та вимагають відставки Лукашенка.

Зараз ви читаєте новину «У Раді закликають РНБО зібратися й увести санкції проти Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі