четвер, 24 вересня 2020 10:24

ЄС визнав "інавгурацію" та мандат Лукашенка нелегітимними

ЄС визнав "інавгурацію" та мандат Лукашенка нелегітимними
Європейська сторона очікує, що влада Білорусі негайно припинить будь-які подальші репресії і насильство проти народу Білорусі. Фото: Reuters

Євросоюз назвав "інавгурацію" та мандат Олександра Лукашенка нелегітимними.

Про це йдеться в заяві високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля від імені всіх країн Євросоюзу щодо так званої інавгурації Лукашенка, пише Укрінформ.

"ЄС ще раз наголошує, що президентські вибори в Білорусі 9 серпня не були ані вільними, ані справедливими. Європейський Союз не визнає їх сфальшованого результату. На цій основі так звана інавгурація 23 вересня 2020 року та новий мандат, на який претендує Олександр Лукашенко, не мають жодної демократичної легітимності", - йдеться в заяві.

Як зазначено в документі, ця "інавгурація" прямо суперечить волі значної кількості білоруського населення, що знайшло прояв у численних, безпрецедентних та мирних протестах, які відбувалися з моменту виборів, ця подія лише поглиблює політичну кризу в Білорусі.

"Позиція Європейського Союзу є чіткою: громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно оберуть під час нових інклюзивних, прозорих та вірогідних виборів. Ми вражені та зворушені мужністю народу Білорусі, який продовжує мирно виступати за демократію та за власні фундаментальні права, не зважаючи на жорстокі репресії з боку білоруської влади. Ми залишаємося солідарними з ними та повністю підтримуємо їхнє демократичне право обрати президента шляхом нових вільних та справедливих виборів під наглядом ОБСЄ/БДІПЛ", - наголошено в заяві Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не визнала "інавгурації" Лукашенка

Високий представник ЄС ще раз наголосив: європейська сторона очікує, що влада Білорусі негайно припинить будь-які подальші репресії і насильство проти народу Білорусі, негайно та безумовно звільнить усіх затриманих, включаючи політичних в'язнів.

"ЄС переконаний, що інклюзивний національний діалог та позитивна відповідь на вимоги народу Білорусі щодо проведення нових демократичних виборів є єдиним шляхом для пошуку виходу з серйозної політичної кризи в Білорусі, який поважатиме волю громадян Білорусі. У світлі поточної ситуації ЄС переглядає свої відносини з Білоруссю", - зазначив Боррель.

23 вересня Олександр Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі на новий термін. Низка країн, серед яких Польша, Словаччина, Естонія, Чехія, Латвія, Литва, заявили, що не визнають Лукашенка як легітимного президента Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «ЄС визнав "інавгурацію" та мандат Лукашенка нелегітимними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі