вівторок, 03 серпня 2021 15:18

У НАБУ вимагають передати їм Чауса: натякають на причетність СБУ до злочину

У НАБУ вимагають передати їм Чауса: натякають на причетність СБУ до злочину
В Офісі генпрокурора заявили, що намагаються знайти порозуміння між НАБУ та СБУ. Фото: Андрій Цаплієнко

Національне антикорупційне бюро закликає доставити екссуддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса для обрання запобіжного заходу 4 серпня.

Служба безпеки України перевищує повноваження, заявили в НАБУ.

"Приховування співробітниками СБУ від детективів НАБУ інформації про місцеперебування підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди є фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства та містить ознаки злочину у вигляді перевищення службових повноважень. Заходи безпеки до особи, яка перебуває у статусі потерпілого в кримінальному провадженні, яке розслідують слідчі СБУ, жодним чином не можуть стати підставою для переховування такої особи від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 2 серпня у зв'язку з тим, що СБУ не забезпечило явку екссудді до НАБУ, бюро надіслало повторну вимогу із повістками про виклик підозрюваного", - йдеться у повідомленні.

У разі виявлення розшукуваної особи, її мають передати уповноваженому представнику органу досудового розслідування. Натомість СБУ переховує підозрюваного, стверджують у НАБУ.

В офісі генпрокурора заявили, що намагаються знайти порозуміння між НАБУ та СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський уже двічі зустрічався з Чаусом - Рябошапка

30 липня в одному із сіл на півдні Вінницької області знайшли екссуддю Дніпровського суду Києва Миколу Чауса. Його привезли до Києва сили СБУ, де в них намагалися відбити екссуддю детективи НАБУ.

У серпні 2016-го Чауса затримали при отриманні хабаря в $150 тис. Заарештувати його не змогли, оскільки Верховна Рада не дала на це дозвіл. Детективи НАБУ оголосили суддю в розшук. У березні 2017 року йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Потім Чаус зник. У квітні 2021-го його викрали в Кишиневі. Перед цим суд розблокував його екстрадицію в Україну.

Зараз ви читаєте новину «У НАБУ вимагають передати їм Чауса: натякають на причетність СБУ до злочину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі