середа, 10 листопада 2010 11:32

У Мін'юсті "зливали" сотні мільйонів на рахунки офшорних комп'ютерних фірм

У Мін'юсті "зливали" сотні мільйонів на рахунки офшорних комп'ютерних фірм

Міністерство юстиції для ведення різних державних реєстрів наймає фірми-посередники, які мають необхідні комп'ютерні програми. На оплату послуг цих посередників йдуть сотні мільйонів гривень

Про це повідомляє "Українська правда", посилаючись на матеріали журналістського розслідування.

Підняла питання про реєстри прем'єр Юлія Тимошенко в 2009 році, наказавши Головному контрольно-ревізійному управлінню провести перевірку.

Журналісти з'ясували, що попередні результати перевірки засекречені з ініціативи держпідприємства "Інформаційний центр" при Міністерстві юстиції.

З 16 реєстрів, які експлуатувалися Мін'юстом, 13 не є державною власністю - ними володіють комерційні фірми.

Необхідне ПЗ для реєстрів не купувалося в держвласність. Замість цього право на його використання купувалося у ТОВ "Арт-майстер" і ТОВ "3-Т".

За 2007 рік держава заплатила роялті 85,1 млн. грн, за 2008-й - 91,7 млн, за п'ять місяців 2009-го - 28,4 млн. Тобто в сумі 205,2 млн. грн.
З них ТОВ "Арт-майстер" отримало 126,2 млн. грн, ТОВ "3-Т" - трохи менше 79 млн.

При цьому, згідно з експертною оцінкою, вартість ПЗ для одного реєстру складає 1-1,5 млн. грн, а для всіх 16 реєстрів - від 16 до 24 млн. грн.

За даними Рахункової палати, Державна судова адміністрація також не отримала права власності на ПЗ інформаційних систем судових органів. Серед власників цих систем значиться ТОВ "Арт-майстер".

У 2007-2009 роках Державна судова адміністрація витратила понад 54,5 млн. грн на оплату послуг з інформатизації.

Журналісти з'ясували, що засновником фірми "Арт-майстер" є компанія з обмеженою відповідальністю "Ассетстеп холдинг лімітед" з міста Нікосія, Кіпр. "3-Т" засновано компанією "Софтовер трейдинг енд інвестментс лімітед" також зі столиці Кіпру. Фірми також пов'язані з деякими діячами Партії регіонів.

Фірма "З-Т" входить до концерну "ЄДАПС", інтереси якого лобіює регіонал Василь Грицак. Серед співзасновників фірми "3-Т" значився Богдан Олегович Гребенюк, який рахувався керівником ТОВ "Стар-індустрія", заснованого депутатом-регіоналом Василем Гурєєвим.

Зараз ви читаєте новину «У Мін'юсті "зливали" сотні мільйонів на рахунки офшорних комп'ютерних фірм ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі