пʼятниця, 19 жовтня 2012 16:29

У Львові націоналісти вимагали офіційного статусу української мови в Росії
14

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні о 13 годині біля пам'ятника Іванові Франкові почали збиратися представники Української національної консервативної партії та УНА-УНСО для проведення маршу до російського консульства та його пікетування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія стрімко скорочується. Російського народу не вистачає для збереження всієї території держави"

Частина УНСОвців, як завжди були у камуфляжній формі. УНКПістів представляла молодь студентського віку. На запитання: "Що ви тут робите?", представники Олега Соскіна відповіли: "Шо, нема більше до кого підійти?".

Хода розпочалася із 20-хвилинним запізненням. Колони УНКП і УНСО стали поруч, підняли свої стяги й пішли обходити центр міста. Участь у ході взяло близько 80 людей.

"Росія вимагає, щоб російськомовне населення тут мало права більші ніж корінні українці, - сказав представник УНСО Сашко. - Вони хочуть, щоб в Україні була друга державна, видають у Криму паспорта російського громадянства, а при цьому у себе пригнічують і гноблять українців. Мені не відомо про існування жодної україномовної школи в Росії, хоча там багато українців, невідомо про жодні закони, які були б створені для захисту українців, тому сьогодні ми хочемо захистити українців Росії і висловити свою позицію з цього питання".

Спереду колони їхав автомобіль ДАІ, за ним йшли Олег Соскін — лідер УНКП та Ярослав Свелеба — кандидат у народні депутати по 118 округу від Української національної асамблеї. За ними два барабанщики, які вистукували ритм протягом 40 хвилин, які колона йшла до консульства. Деякі учасники ходи закривали обличчя масками або партійною символікою. Дорогою два хлопці з мегафонами закликали львів'ян приєднатися до ходи й захистити українців під консульством.

"Шановний Володимире Володимировичу, - говорив у мегафон Олег Соскін. - Звертаємося до Вас як до президента Російської Федерації у зв'язку із забороною діяльності Товариства українців в Росії, останнього осередку українців, який ще діяв у вашій державі. За даними перепису населення 1989 року в Росії проживало 4,36 мільйона українців, у 2002 - 2,94 мільйони, а у 2010 їх кількість скоротилася до 1,93 мільйонів. Однак за неофіційними даними авторитетних демографів і Росії й України кількість українців у Росії може сягати 10 мільйонів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доній розповів, як боротися з "метастазами" закону про мову

Далі Соскін зазначив, що патріотичні політичні сили вимагають надання українській мові статусу державної в Росії, де кількість українців вище 10%. Перегляду чинних газових угод між Україною та Росією, анулювати угоду між державами про перебування Чорноморського флоту на території України та припинити політику неоколоніалізму з боку Росії щодо України.

У цей час дівчина із пов'язкою УНКП на рукаві пояснювала журналістам телеканалу ЗІК, як правильно потрібно подати акцію і що знімати.

Далі слово взяв Ярослав Свелеба.

"Сьогодні ті, хто вважає, що Україна буде колонією, дуже сильно помиляються, - сказав він. - Бо українці — це свободолюбивий народ. І політика колонізації може закінчитися погано для обох народів. Чим більший колос тим гучніше він падає".

Політики спробували передати генконсулу відкритий лист на ім'я Володимира Путіна, та їх відмовилися приймати. Після цього люди розійшлися.

Зараз ви читаєте новину «У Львові націоналісти вимагали офіційного статусу української мови в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

229

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі