середа, 13 жовтня 2010 10:26

У Європі стурбовані "демократією Януковича"

У Європі стурбовані "демократією Януковича"

У Великій Британії та у всій Європі стурбовані ситуацією зі станом демократії та прав людини в Україні.

Про це заявив міністр британського уряду у справах Європи Девід Лідінгтон у інтерв'ю українській службі "Бі-Бі-Сі" напередодні свого візиту до України.

"Я хотів би дізнатися від українських лідерів, чому вони часом вдаються до певних кроків. Деякі останні події викликали певне занепокоєння, і не лише в Сполученому Королівстві", - сказав Лідінгтон.

"Ми стурбовані, і якщо ви подивитеся на нещодавню резолюцію, що її ухвалила Парламентська Асамблея Ради Європи, то зможете побачити, що це занепокоєння поділяють країни цілого Європейського Союзу", - сказав британський міністр.

"Всі вони є друзями України! Але вони висловлюють стурбованість, хоча не налаштовані неприязно до України. Сполучене Королівство, так точно!", - запевнив він.

При цьому він запевнив, що Велика Британія, як і інші країни ЄС виступають за поглиблення відносин з Україною.

"Ми хочемо бути гарними справжніми друзями України. Хочемо поглиблювати наші взаємини, але існує певна стурбованість щодо питань стану демократії та прав, які гарантуються українською Конституцією, і ми маємо про це поговорити", - сказав чиновник

"Ми хочемо, аби спостерігався прогрес у плані підписання всеохоплючої угоди про зону вільної торгівлі, а також щоб була підписана Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом", - додав він.

При цьому він не зміг назвати конкретної дати підписання документу.

"Хотілося б бачити, аби обидві ці угоди - про асоціацію та про створення зони вільної торгiвлі - були готові якомога швидше. Для цього потрібний значний поступ у проведенні економічних та політичних реформ всередині самої України. Я хотів би, аби ми пришвидшили поступ до угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, але це не те, що перебуває в руках уряду у Лондоні", - сказав британський міністр, зазначивши, що виступає за приєднання України до ЄС.

"Ми зі свого боку бажаємо Україні максимальних успіхів у її намірах поглибити стосунки з Євросоюзом. Ми виступаємо за європейське майбутнє України. Але політична, а також економічна реформа є невід'ємними частинами цього процесу", - сказав британський міністр.

Очікується, що угода про створення зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде укладено у 2011 році.

Зараз ви читаєте новину «У Європі стурбовані "демократією Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі