четвер, 26 травня 2022 19:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"У Європі лобі Кремля просуває Мінськ-3" – який план хоче реалізувати Росія

"У Європі лобі Кремля просуває Мінськ-3" – який план хоче реалізувати Росія
В Європі є окремі політичні лідери, які намагаються просувати ідею Мінська-3, наголошує Антон Кучухідзе. Фото: канал "Дом"

Кремль не може воювати довго. Тому повністю мобілізує лобістів у державах ЄС, які просувають ідею нових Мінських домовленостей. Натомість Україна має кілька важелів, щоб перемогти Росію на полі бою та на рівні дипломатії. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

"Михайло Подоляк заявив, що деякі країни ЄС пропонують Україні відмовитися від територій в обмін на перемир'я. Він робить правильні сигнали, що Україна не збирається здавати свої землі. Ці заяви означають - у Києві знають, хто у які ігри намагається грати. Росія зараз вмикає весь свій лобістський апарат на противагу підтримці України. Війна точиться не лише на полі бою, а й в дипломатії та політичних кулуарах", – говорить Кучухідзе.

У Європі є окремі політичні лідери, які намагаються просувати ідею Мінська-3, наголошує політолог.

"Вони уповільнюють надання Україні кандидата-члена ЄС. Намагаються кулуарно нав'язати ідею, що з росіянами треба якось домовитися. Говорять про Мінськ-3, який, очевидно, в інтересах Росії. Це означає, що Кремль не може воювати довго. Тому повністю мобілізує лобістів у державах ЄС", – каже Кучухідзе.

Однак історія з новими Мінськими домовленостями поки не рухається, як би цього хотіла Росія, говорить політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рівень партнерства з Польщею максимально високий" – чим важлива зустріч Дуди й Зеленського

"Україні вдається просувати свій порядок денний. Можна звернути увагу на заяву Шарля Мішеля про те, що протидію угорської сторони щодо опору запровадження нафтового ембарго подолають. І ЄС готовий ухвалити це рішення попри право вето держав-членів. Триває боротьба, і буде ще багато таких закидів", – наголошує Кучухідзе.

Україні треба повертати території, а попередні Мінські угоди призвели до війни, пояснює політолог.

"Якщо ми знову підпишемо документ з РФ, буде п'ять-сім років ні миру, ні війни, а потім знову бої. Ми просто дамо Росії акумулювати її потужність. Зараз росіяни припускаються багатьох воєнних помилок, а ми маємо лендліз та іншу допомогу – треба цим користуватися на максимум. Україна 2014 року такої допомоги не мала. Не можна цей шанс упускати", – додає Кучухідзе.

Російське лобі в Європі переламати підтримку України не зможе, додає політолог.

"У них забракне структурної сили й благородної мети, щоб виправдовувати свою агресивну політику. Вони боротимуться, але переламати ситуацію не вийде. На їхню користь мало аргументів", – говорить Кучухідзе.

Радник голови Офіса президента Михайло Подоляк заявив, що країни ЄС пропонують Україні відмовитись від частини територій в обмін на припинення вогню. Європейські партнери, за словами Подоляка, хочуть відновити бізнес-відносини з Росією і пропонують Києву підписати нові Мінські угоди.

Росія, яка блокує українські порти, також запропонувала обміняти створення гуманітарного коридору для експорту українського зерна на зняття санкцій.

Сполучені Штати Америки й Велика Британія відкидають пропозиції Росії про відміну санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів.

Зараз ви читаєте новину «"У Європі лобі Кремля просуває Мінськ-3" – який план хоче реалізувати Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі