четвер, 01 вересня 2011 17:00

У Черкасах протестували проти Табачника-"козла"
16

Фото: Фото: Інна Іщук

1 вересня у Черкасах пройшла акція "З Табачника реформ як з козла — молока". О 12:55 на Соборній площі четверо хлопців збивають дерев'яні дошки. По центру стоїть будівельний козел, обклеєний фотографіями нинішнього міністра освіта.

Організатори дійства молотком прибивають паперовий плакат з написом: "Українська освіта". Повз них проходить сивий дідок й кидає на ходу: "Сталіна сюди треба".

"Іди ти зі своїм Сталіном! — у відповідь йому кричить Олексій Бур'ян, 63 роки. — Катюга такий! Усе зруйнував в Україні".

О 13.00 хлопці намагаються підняти прибитий плакат. Його зносить вітром.

"Антон! Летить! Казала, що треба прибивати нормально", — лає хлопця дівчина, одягнена в  чорну футболку з написом: "Воля України або смерть".

Молодь починає примотувати папір скотчем. На плакаті намальована стіна з цегли, приклеєний бур'ян.

"Малюнок відображає якість освіти: у нас вона така ж занедбана й брудна, як ця стіна. І всі реформи Табачника приводять до такого стану", — говорить 19-річна активістка громадського руху "Відсіч".

Організатор роздає активістам плакати. Буре до рук рупора.

"Наша освіта корумпована, керується радянськими стандартами, — розповідає Тетяна Магдич, 25 років, активістка громадського руху "Відсіч". — Він обіцяв, що зростуть стипендії. Але вони залишилися без змін. Ми хочемо зняти його з посади, ми хочемо компетентного міністра. Козел, який стоїть на площі, є символом нинішнього міністра. І цим ми хочемо показати, що він не допоможе побудувати українську освіту".

Молодь скандує "Ми хочемо компетентного міністра". Чоловік з натовпу викрикує у відповідь: "Патріота!" Лунають гасла "Слава Україні". Відвідувачі акції відповідають "Героям слава!"

"Забити все місто і стояти тиждень- два! Тоді це допоможе! — каже своєму сусідові 16-річний Олександр, школяр. —  Щоб захистити українську мову, не було русифікації, треба дуже сильно бунтувати. Треба, щоб вся країна встала. В Черкасах, при населенні 300 тисяч, треба, щоб вийшло 100, забили весь центр і стояли днями й ночами! Тоді нас будуть поважати у світі. Треба всіх поінформувати. Я готовий за це взятися і 9 листопада влаштувати в Україні день непокори, день захисту мови. Я готовий бігати по дворах і розповідати кожній квартирі. Я підрахував, щоб поінформувати населення, надрукувати 100 тисяч оголошень треба 6 225 гривень. Я готовий ходити вулицями і збирати гроші, готовий піти на будь-яке приниження, адже це моя країна! Це моя рідна мова і я буду її захищати! Я не хочу втрачати те, що в мене є з народження. Інакше не буде нації".

"Одна територія буде", — відповідає сусід.

"Я в квітні поїхав у санаторій в Одеську область. Там я побачив, як занепадає українська мова. Коли повернувся додому, я радикально відмовився від суржика. Навіть з росіянами говоритиму лише українською. Тепер я з усіма й завжди будь-де розмовляю українською мовою", - каже Олександр.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах протестували проти Табачника-"козла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі