пʼятниця, 30 червня 2006 10:48

Туркменістан перекриє Росії газову трубу

 

За відсутності контракту на постачання газу до Росії Туркменістан у вересні готовий перекрити газову трубу.

До початку вересня буде в повному обсязі виконано раніше укладений контракт на постачання в першій половині 2006 року Газпрому 30 мільярдів кубометрів туркменського природного газу. Потім, через відсутність контракту на другу половину поточного року і на 2007 рік, постачання газу до Росії буде припинено.

Протягом тригодинних переговорів, що відбулися в Ашхабаді між президентом Туркменістану Сапармуратом Ніязовим і головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером, обговорювалися "питання співпраці в газовій сфері та конкретно - умови постачання газу на друге півріччя поточного року обсягом 25 млрд кубометрів і на 2007 рік обсягом 70 млрд кубометрів".

Туркменська сторона заявила про готовність підписати контракт про постачання туркменського природного газу на другу половину 2006 року обсягом 25 млрд кубометрів за ціною $100 за тисячу кубометрів палива і на 2007 рік - обсягом 50 млрд кубометрів також по $100 за тисячу кубометрів.

У Туркменістані вважають, що ці умови "повністю відповідають Угоді між Туркменістаном і Росією в газовій галузі терміном на 25 років, підписаній в 2003 році".

Вартість тисячі кубометрів туркменського природного газу в 2006 році для "Газпрому" становила $65.

Як повідомив сьогодні "Газпром", Туркменістан підтвердив, що виконає контрактні зобов"язання з постачання "Газпрому" 30 млрд кубометрів газу по $65 за тисячу кубометрів і запропонував придбати додаткові обсяги за ціною $100 за тисячу кубометрів.

Сторони не досягли домовленості щодо нової пропозиції Туркменістану про збільшення ціни до $100 за тисячу кубометрів, у зв"язку з чим переговори з цього питання були перервані, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Туркменістан перекриє Росії газову трубу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі