четвер, 20 травня 2021 23:09

Три години на заводі "Антонова". Зеленський не обіцяє другий термін
8

20 травня президент Володимир Зеленський провів велику пресконфренцію. Журналістів запросив на завод "Антонов". Відповідав на запитання три години. Як це було у репортажі Gazeta.ua.

Захід має розпочатися о 12:00. Журналісти на вході до заводу починають збиратися близько 10:00. Під парканом на 10:30 чекають понад 50 людей. Починає дощити. На вході чатує кілька десятків нацгвардійців та поліцейських.

Неподалік відбувається мітинг, який проводять "Рух опору капітуляції", "Демократична сокира", Free Riff. Пропонують журналістам запитання президенту. Кількість нацгвардійців збільшується з приходом протестувальників.

На територію "Антонова" вдається зайти після 30 хв очікування. Охорона перевіряє документи. Далі ще одна перевірка, потім видають бейдж, пропонують маску. До ангару, де відбуватиметься пресконференція, журналістів везуть на автобусах. Акредитувалися понад 100 медіа.

Автор: Сергій Старостенко
  За три години Зеленський відповідає на питання 28 журналістів
За три години Зеленський відповідає на питання 28 журналістів

"Журналісти розповідають анекдоти, сміються. Цікаві люди. Компліменти кажуть", – розповідає водій 65-річний Анатолій Петрович. 40 років працює на заводі.

Хтось жартує, що треба оплатити проїзд. На під'їзді до ангару автобус зупиняє охоронець. Біля самого ангару ще перевірка документів, огляд речей. Охоронці питають про газові балончики. Після проходу повз металошукач, міряють температуру.

В ангарі облаштована сцена та стільці навколо. Трохи далі за державними прапорами стоїть літак АН-124 "Руслан", зліва – недобудований корпус "Мрії" з написом "Українська "Мрія" буде". До літаків охорона близько не пускає. Журналістам пропонують чай, каву, воду, тістечка, печиво, лимонад, компот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За два роки став менш сентиментальним". Пресконференція Зеленського в цитатах

"Очікую, що цього разу пресконференція більше нагадуватиме часи Порошенка. Коли запрошували багато людей, але слово давали обмеженій кількості, – каже шеф-редактор "Слова і Діла" Катерина Пітєніна. - Майже не розраховую поставити питання. Я би дуже хотіла, щоб Зеленський говорив по програмним тезам. Дуже багато речей з програми у ЗМІ немає. Немає фахового обговорення пенсійної реформи чи медичного страхування. Але боюся, буде по актуальних темах – відставки, Кабмін. Хочеться глобальних тем.

Не здивована, що представників Шарія та Медведчука цього разу не акредитували. Мене більше дивує, чому минулого разу вони були на пресконференції".

Зеленський починає о 12:00 годині з промови про проєкти, будівництво, реформи. Представляє відео до 30-річчя Незалежності України та символ до річниці – цифру три та квітку замість нуля.

"Ми знаходимося на території легендарного заводу. Відповідь – моя особиста філософія, як президента України. Це відповідь на питання, що було зроблене за ці 2 роки? Як я бачу майбутнє нашої країни?", – говорить Зеленський.

Автор: Сергій Старостенко
  За державними прапорами стоїть літак АН-124 "Руслан", зліва – недобудований корпус "Мрії" з написом "Українська "Мрія" буде"
За державними прапорами стоїть літак АН-124 "Руслан", зліва – недобудований корпус "Мрії" з написом "Українська "Мрія" буде"

Фотокореспондентів, які хочуть близько підійти до сцени, зупиняє охорона. Першою ставить питання представниця "Інтерфаксу". Питає, чи не вважає Зеленський російську паспортизацію окупованих територій фактично анексією?

"Це точно перший крок, оскільки те ж саме відбувалося колись у Криму. Кримчанам роздавали російські паспорти. Це велика проблема" – відповідає президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснила, чому Зеленському доведеться червоніти через Авакова і Терехова

Після декількох питань охоронець приносить президентові чай. Той відмовляється: "А людям? Це нечесно".

Далі за три години відповідає на питання 28 журналістів.

Автор: Сергій Старостенко
  Здивування у журналістів викликає розповідь президента, що він переписується із Яною Дугарь
Здивування у журналістів викликає розповідь президента, що він переписується із Яною Дугарь

Здивування у журналістів викликає розповідь президента, що він переписується із однією з обвинувачених у справі щодо вбивства Павла Шеремета – Яною Дугарь, 27 років.

"Якби я 100 відсотків вірив, що ця дівчина точно має відношення, я б не переписувався. І я не знаю, хто вбивці, повірте, якщо я б знав, я б все зробив, навіть те, що поза законом, щоб цих людей заарештували. Чи це особи, які зараз під слідством, чи це інші, чи, може, хтось із цих і ще інші – я не знаю, кажу це відверто", – говорить президент.

Телеведучий каналу "НАШ" Назар Діордіца в цей час з місця починає вимагати показати цю переписку. Зеленський просить принести його телефон і показує. Просить журналіста не говорити, що там. Однак Діордіца озвучує – в останньому повідомленні Яна Дугарь надіслала смайлик.

Трохи згодом Зеленський сперечається з телеведучим "Україна 24" Василем Головановим, 38 років. Той запитує, як президент оцінює дії влади із виведення бізнесу з "сірої зони" та до збільшення податків для бізнесу.

Автор: Сергій Старостенко
  Вибори, які Росія збирається проводити на Донбасі, Зеленський називає "проблемою РФ"
Вибори, які Росія збирається проводити на Донбасі, Зеленський називає "проблемою РФ"

"Я вважаю, що особисто ви маніпулюєте фактами. Коли ви кажете збільшення податків – це не для українців збільшення, не для суспільства. В новому законі, я вважаю, що це одна з найважливіших податкових реформ, є збільшення податку на залізну руду (половина підприємств, які займаються видобутком руди, належать компанії Метінвест Ріната Ахметова. - Gazeta.ua). Це саме те, про що ви говорите. Чи боюсь я, що відповідні підприємства підуть в тінь? Вважаю, що це абсолютно нечесно, тому що залізна руда належить українському народові, і ціни, мені здається, що треба збільшувати податок. Так, розумно, щоб ніхто не йшов в тінь", – каже президент.

І продовжує: "Ми розуміємо чітко, хто з підприємців скільки заробляє. Якщо ви про цей законопроєкт про збільшення податків, ми точно розуміємо, як зробити так, щоб ніхто з підприємців не постраждав, ніхто не закривав бізнес. Я, до речі, знаю, де знаходиться тінь, щоб ви це знали. Ми це фіксуємо".

На питання, чи піде на другий термін – посміхається. "Рано відповідати", – говорить Зеленський.

Автор: Сергій Старостенко
  Над питанням проєкту "Схеми" про зв'язки його та його команди з олігархами мовчить декілька секунд
Над питанням проєкту "Схеми" про зв'язки його та його команди з олігархами мовчить декілька секунд

Над питанням проєкту "Схеми" про зв'язки його та його команди з олігархами мовчить декілька секунд. Відповідає, що в Медведчука і Коломойського "більше немає того впливу, який був".

"Є результат. Якщо ви його не бачите, то вам треба слідкувати за ним, а не за машинами, коли вони виїжджають з дому президента і коли приїжджають на роботу", – каже президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко відповів на докори Зеленського про оббивання порогів

Автор: Сергій Старостенко
  "Рано відповідати", – говорить Зеленський про другий термін
"Рано відповідати", – говорить Зеленський про другий термін

Також Зеленський заявляє, що в законопроєкті про деолігархізацію "не можна чиновникам, включно з президентом, Офісом, не можна зустрічатися з тими чи іншими великими бізнесменами". "А якщо вони зустрічаються, тому що іноді це важливо, то ця зустріч повинна бути публічною", - каже.

В ангарі чути ехо. На стінах де-не-де обвалилася біла плитка. Біля сцени весь час стоять перший помічник президента Сергій Шефір, 56 років, та керівник Офісу президента Андрій Єрмак, 49 років. Час від час говорять між собою. Обоє у масках.

"Практично Зеленский не готувався. На 95 відсотків питань відповідав сам. Хто вибрав локацію не знаю, здивований, але мені подобається", – каже Шефір. Говорить російською мовою.

На питання, коли Зеленський стане "вироком Порошенка", шостий президент каже: "Я вже став його вироком, він просто не хоче усвідомити, що відбулося. Він багато чого зробив серйозного, поганого, коли був президентом України. Усе це добіжить. Окрім правоохоронних органів, це карма. Ми бачимо тільки поверхню того, що було зроблено – для чого, для кого це відбувалось".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не вбиватимуть. Зеленський хоче створити реєстр олігархів

Також додає: "Я вважаю, що найстрашніше, що він сам не розуміє, що для нього людина – це ніщо, і це не можна виправити ніколи, нічим, ні досвідом, ні освітою – нічим, воно чи є, чи нема".

"Щодо Порошенка немає сентиментів", підсумовує глава держави.

Про президента Росії Путіна Зеленський каже так: "У мене немає часу думати про нього. Я думаю тільки про зустріч у тому чи іншому форматі, яка може наблизити нас до завершення війни. Якщо тими чи іншими словами – просто словами і закликами, які ні до чого не призводять, – ми будемо збільшувати можливість ескалації, я потім собі не прощу. Для мене пріоритет завершити війну".

Автор: Сергій Старостенко
  Зеленський починає о 12:00 годині  з промови про проєкти, будівництво, реформи
Зеленський починає о 12:00 годині з промови про проєкти, будівництво, реформи

Вибори, які Росія збирається проводити на Донбасі, Зеленський називає "проблемою РФ".

"Те, що вони встановлюють виборчі дільниці на Донбасі. Справа в тому, що вони і раніше це робили, тільки на своїй території – відвозили людей з тимчасово окупованого Донбасу туди голосувати. Зараз вони вирішили навіть не везти, а показати, що там є громадяни Росії. Як вони там голосують – мені не цікаво. Якщо вони підуть в Думу, чи ще в якісь там органи, мені також не цікаво. Мені зрозуміло, що проукраїнські люди в жодні органи російської влади не підуть", – говорить президент.

Під кінець пресконференції журналісти починають голосніше говорити, щоб їм дали поставити питання. Кореспондент з каналу "НАШ" Діордіца вмовляє президента дати йому слово. До цього він майже почав лаятися з журналісткою, яка згадала, що заступник керівника Офісу Зеленського Олег Татаров казав, що протестувальники на Майдані самі в себе стріляли. Діордіца на це зауважив: "У нас свобода слова, можна сказати, що завгодно".

Автор: Сергій Старостенко
   Президентові приносять чай. Той відмовляється: "А людям? Це нечесно"
Президентові приносять чай. Той відмовляється: "А людям? Це нечесно"


Поставити питання за три години спілкування вдалося на всім.

"Непогана пресконференція, принаймні ми не змокли, але прикро, що не поставила питання", – говорить Катерина Пітєніна. Додає: "Коли Зеленський говорив про обіцянки, то у мене всередині стискалося. Не сподобалося вступне слово – дуже слабке, спічрайтер взагалі не попрацював".

Закінчує працювати кейтерінг, хоча ще наливають каву та чай, можна взяти печива. "Холодно. Задубіла", каже своїй колезі жінка, яка видає напої. Охорона розбирає металошукачі. Автобуси відвозять журналістів до воріт "Антонова" о 15:00 год. Територія пустіє.

Володимир зеленський переміг на президентський виборах 21 квітня 2019 року. Набрав 73,22%. Згодом його партія "Слуга народу" перемогла на дострокових парламентських виборах. Зараз фракція у Верховній Раді має 244 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Три години на заводі "Антонова". Зеленський не обіцяє другий термін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі