четвер, 20 травня 2021 17:16

"За два роки став менш сентиментальним". Пресконференція Зеленського в цитатах

Сьогодні президент Володимир Зеленський провів велику пресконференцію. Вона відбулася в ангарі заводу "Антонов". Зеленський сидів на фоні літака Ан 124-100.

Автор: Reuters
  Зеленський був на фоні літака.
Зеленський був на фоні літака.

На великих екранах написано "Президент 2.0". "Я за ці два роки став менш сентиментальним, більш прагматичним", - сказав Зеленський.

Акредитували понад 100 ЗМІ. Розмова із журналістами тривала 2 год. 36 хв. Її модерувала директорка комунікаційного директорату Офіса президента Ірина Побєдоносцева. Пресскретарки президента Юліі Мендель не було.

Gazeta.ua нагадує найцікавіші цитати президента.

Про війну і агресора Росію

"Ми йтимемо далі в "нормандському форматі". У мене була зустріч з президентом Макроном, з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Вважаю, що вони мають підтримувати сильніше. Вони останнім часом трішки послаблюють свої позиції щодо Росії.

Є узгоджені кластери щодо припинення війни, кластери між Німеччиною і Францією. Немає узгодження з російською стороною.

Я запропонував зустріч президенту РФ. Розпочато, скажу вам відверто, розмову між Офісом президента України та РФ".

"Окрім розмови з президентом Російської Федерації я бачу ще формат залучення Сполучених Штатів Америки в цю дискусію. В якому форматі? Поки що не готовий про це говорити.

Ми повинні припинити війну зараз, коли Путін – президент Російської Федерації. Я дуже цього хочу, я в це вірю".

Про "Кримську платформу"

"Це перший серйозний майданчик з деокупації Криму.

Ми нарешті відкриємо постійний офіс "Кримської платформи". Це будуть професійні люди - від юристів до економістів, до фахівців гуманітарного напряму. Які щодня займатимуться питаннями окупованого Криму й питаннями людей, які мають отримувати гуманітарну допомогу. І тих, які перебувають там у в'язницях, - і Криму, і в РФ. Це дуже серйозний крок уперед".

Про Медведчука і Коломойського

"Не пам'ятаю, чи була на бігбордах "Епоха Медведчука". Я вважаю, що ця епоха закінчується.

Ми розуміємо, де зараз Медведчук. Ми розуміємо, що з Коломойським. У них більше немає того впливу, який був".

  За пресконференцією спостерігали керівник ОП Андрій Єрмак і перший помічник президента Сергій Шефір.
За пресконференцією спостерігали керівник ОП Андрій Єрмак і перший помічник президента Сергій Шефір.

Про корупцію

"Ми зробили багато кроків вперед. Санкційна потужна політика. Так, я знайшов інший шлях - через РНБО. Але останнім часом почали працювати потужно і прокурори, і СБУ, і поліція.

Щодо корупції - ми чистимо вертикалі, вибудувані великим бізнесом, назвемо їх так. Тому що поки що вони не олігархи, немає закону. Так ось, ці вертикалі в кожній інституції України, в кожному міністерстві, парламенті - великий вплив цих людей.

Ми почали закінчення цієї епохи. І я точно її закінчу".

Про справу Шеремета й Авакова

"Стовідсоткових доказів ще немає, що вони не винні чи винні (Антоненко та інші звинувачені. - Gazeta.ua). Наприклад, сьогодні зранку Яна Дугарь мені... ми переписуємося. Тобто мені не все одно, що з цими людьми.

Якщо засудили незаконно, то я серйозно говоритиму з міністром. Чи він може залишитися в такій ситуації. Ні. І він це знає. І ми розуміємо складність цього процесу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 скандалів, які трапилися за два роки президентства Зеленського

Про економіку

"Тисну на уряд, щоб збільшували й мінімалку, і пенсії. Їм непросто з наповненням бюджету. Економіка розвивається повільно через Covid".

Про законопроєкт щодо олігархів

"Закон майже на 100 відсотків готовий. Думаю, що він з'явиться наступного тижня.

Ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми точно вбиваємо поняття зміст і вплив олігархічної системи в нашій країні.

Впливу на масмедіа не буде, впливу на політику не буде, впливу на чиновників не може бути. Але якщо це буде, ці люди отримають квиток під назвою "олігархи". Вони з'являться в спеціальному реєстрі. Тоді цей великий бізнес може втратити велику частину активів за кордоном".

Про Порошенка

"Я вже став його вироком, він просто не хоче усвідомити, що відбулося.

Він багато чого зробив серйозного, поганого, коли був президентом України. Усе це добіжить. Окрім правоохоронних органів, це карма. Ми бачимо тільки поверхню того, що було зроблено – для чого, для кого це відбувалось. Я просто розумію, це відбувалося в них щодня. Це жах, я не хочу про це говорити – про деталі".

Автор: Анастасія Прокаєва
  Олігархи з'являться у спеціальному реєстрі, каже Зеленський.
Олігархи з'являться у спеціальному реєстрі, каже Зеленський.

Про Кличка

"Я з великою повагою ставлюся до його перемог, до того як він став главою міста. Це питання до правоохоронців, чому вони проводять обшуки в його оточенні. Мабуть, просто не треба було красти гроші в бюджеті.

Він постійно мені пише, дзвоне, записується на прийом. Постійно, запитайте у нього. Навіть приходить в Офіс президента, коли я не готовий з ним зустрітися, тому що у мене бракує часу. Він звертався до мене з проханням, щоб його не звільняв я, хоча маю повноваження".

Про день народження на квартирі соратника Коломойського

"Я святкував день народження у своїй квартирі, яка розташована за адресою Грушевського, 9 а. Квартира Міндіча є в цьому ж домі. Він є комерційним директором "Студії "Квартал 95". Він має прекрасні робочі стосунки з акторами й авторами. Студія разом з паном Міндічем, знаючи, що я буду вдома, у своїй квартирі, зробили мені сюрприз. І покликали мене в цю квартиру. Я піднявся на декілька поверхів вверх. Так, був крутий сюрприз. Був такий прикол. Вони принесли музичні інструменти. Ми разом співали".

Про РНБО

"Ви побачите ще багато всього, дивіться нас щоп'ятниці".

Про другий термін

"Рано відповідати".

20 травня 2019 року Володимир Зеленський склав присягу президента України. Що казав Зеленський під час інавгурації можна дізнатися ТУТ.

Зараз ви читаєте новину «"За два роки став менш сентиментальним". Пресконференція Зеленського в цитатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі