четвер, 19 серпня 2021 15:15

Спецтема: 30 років Незалежності

Треба було не проголосити незалежність, а відновити її - Андрій Шкіль

Треба було не проголосити незалежність, а відновити її - Андрій Шкіль
Андрій Шкіль тричі обирався депутатом Верховної Ради. У травні 2013-го отримав політичний притулок у Франції. Фото: Микола Остапчук

За 30 років незалежності в Україні було забагато компромісів. Зокрема, ми проголосили незалежність, замість того, щоб її відновити.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав політик і журналіст Андрій Шкіль.

"Проголосивши незалежність, ми по суті відмовилися від 73 років державності, розпочатої ­1918-го. Ця поступка загальмувала розвиток України. Тепер треба надолужувати, формувати ідентичність. Це складно. Тому до 30-річчя держави президентові ще не пізно внести законопроєкт про зміну назви свята, започаткувати День відновлення незалежності України. До Євросоюзу чи НАТО нас наступного дня після цього не приймуть, але це сформує бачення наступних поколінь", - сказав Андрій Шкіль.

"Але багато нам і вдалося. По-перше, створили державну структуру. По-друге, маємо означені кордони й решту геополітичних маркерів, щоб бути визнаними світом. По-третє, почали кволо формуватися політична нація й громадянське суспільство. Стрижень державності є, і він — уже непорушна цінність для більшості українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Десятиріччя втрачених можливостей" - якою була Україна за роки Кучми та Ющенка

Україна змінюється нерівномірно, але стрімко, бо так розвивається світ. Невмілими діями влада може хіба сповільнити рух. Однак навіть сповільнення — це не фатально, головне — не втрачати з поля зору лідерів. Це впливає на усвідомленість руху України світовою автострадою. Поки що це не те місце, яке ми хотіли б мати й на яке заслуговуємо, але рухаємося в конкурентному потоці можливостей", - додав він.

Повний текст розмови з Андрієм Шкілем читайте у свіжому випуску журналу "Країна".

24 серпня у День Незалежності України в Києві відбудеться парад. Серед 5 тис. військових, які беруть у ньому участь, є 300 жінок. Також новинкою параду стали прикордонники з 32 військовими собаками. Організатори дійства відмовилися від частини радянських традицій. Зокрема, не буде елементів проїзду приймаючого парад.

Зараз ви читаєте новину «Треба було не проголосити незалежність, а відновити її - Андрій Шкіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі