понеділок, 26 березня 2012 17:04

Томенко налякав кримінальною відповідальністю за фальсифікацію виборів

Томенко налякав кримінальною відповідальністю за фальсифікацію виборів
Микола Томенко: "Президент зміниться, а відповідальність залишиться". Фото: drohobych.net

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що членам виборчого процесу варто пам?ятати ключове правило виборів: влада зміниться, а кримінальна відповідальність за порушення залишиться.

Про це Томенко сказав у понеділок під час зустрічей у Івано-Франківську, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Віце-спікер нагадав, що за незаконне знищення виборчої документації і відповідні дії краються "обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років".

Окрім того, додав він, такі дії, "вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом  виборчої комісії чи  іншою службовою особою з використанням влади або службового становища, - караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади  або займатися  певною діяльністю на строк до трьох років або без такого".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" 35 % наберуть фальсифікаціями, а більшість візьмуть "тушками"

Віце-спікер також нагадав ст.158 Кримінального кодексу України, якою передбачається кримінальна відповідальність за фальсифікацію виборчих документів. Він зазначив, що, там ідеться про відповідальність за підробку виборчих документів, використання завідомо підроблених виборчих  документів, порушення при складанні та підписанні протоколу, який не відповідає реальним виборчим бюлетеням тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко придумав, як опозиція має захищати результати виборів

На переконання віце-спікера, до виборів необхідно провести просвітницьку роботу, зокрема, серед членів окружних та дільничних комісій стосовно норм виборчого законодавства. За його словами, важливо, щоб люди, які працюють у виборчих комісіях, розуміли, що спроба використовувати моменти для фальсифікації виборів може закінчитися порушенням проти них кримінальних справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриценко: якщо вибори сфальсифікують - Європа введе санкції

"Всі члени виборчого процесу, зокрема, члени окружних та дільничних комісій, яких зазвичай люблять використовувати шляхом не письмових, а усних розпоряджень місцеві чиновники, повинні розуміти, що влада зміниться, президент зміниться, а відповідальність залишиться", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Томенко налякав кримінальною відповідальністю за фальсифікацію виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі