середа, 24 грудня 2008 15:02

Тимошенко розповіла про "нові махінації Ющенка, секретаріату та НБУ"

"Грали на підвищення ціни долара і на падіння гривні, штучно, в ручному режимі, маючи на меті обвалити гривню остаточно і дати можливість спекулянтам, яких вони сьогодні фінансують через механізм рефінансування, заробити свої мільярди", - пояснила прем"єр.

Тимошенко заявила, що "це відбувається тому, що сьогодні президент разом зі своїм секретаріатом і главою НБУ продовжують махінації".

Прем"єр Юлія Тимошенко звинувачує президента, його секретаріат та голову Нацбанку у продовженні махінацій на валютному ринку та вимагає в глави держави до четверга внести подання про відставку Володимира Стельмаха з посади голови Нацбанку.

"Сьогодні відкрилися принципово нові факти... Я хотіла б розказати, як продовжуються афери НБУ під прикриттям президента з курсом гривні", - почала прем"єр свій брифінг.

За її словами, "з минулої п"ятниці, коли курс почав знижуватися до нормальної відмітки 6-6,5 грн./дол., Нацбанк вийшов з інтервенціями навпаки - по суті після моєї прес-конференції НБУ почав працювати на утримання падіння курсу гривні".

Так, за словами прем"єра, "у понеділок Шаповалов (заступник глави секретаріату президента), повернувшись від президента, зібрав правління Нацбанку і поставив на голосування питання про виділення Фірташу - "Надра банку" ще 2,5 мільярдів гривень".

"Правління відмовилося голосувати за виділення 2,5 млрд., після цього Шаповалов поставив питання: давайте виділимо 1,5 млрд. Доторгувалися до того, що правління Нацбанку навіть 300 млн. грн. відмовилося дати. Ніхто не хоче при зміні влади сидіти на ґратами", - зазначила Тимошенко.

"Але Шаповалов не заспокоївся і почав під рішенням про виділення 2,5 млрд. збирати підписи членів правління, дотискуючи їх в режимі особистих зустрічей і персональних дзвінків, в тому числі на самому вищому владному рівні", - додала прем"єр.

За словами Тимошенко, "вони підключили цілу мережу комерційних банків, за якими стоїть Фірташ, для тих самих махінацій".

"На сьогодні встановлено, що в ці махінації втягнуто "Родовід-банк" – 2,172 млрд. грн. (рефінансування), який також обслуговує всі оборудки Фірташа, за рефінансуванням для якого особисто зверталися Балога і Гелетей", - заявила прем"єр.

"Також тут "Альфа-банк" – 398 млн. грн., "Укргазбанк" – 1,228 млрд. грн., банк "Кліринговий дом" – 174 млн. грн., "Єврогазбанк" - 25 млн. грн. і "Місто-банк" – 50 млн. грн.", - додала вона.

"Я переконана, що все це робиться сьогодні на чолі з президентом, Стельмахом і Шаповаловим... Я вимагаю від президента термінового звільнення голови Нацбанку", - заявила Тимошенко.

"Якщо президент сьогодні або завтра максимум не подасть подання на звільнення Стельмаха, я переконана, що всю відповідальність за все, що відбувається в секторі економіки, банківському секторі, з бюджетом кожної родини – це персональна відповідальність президента і він має звітувати за це перед суспільством", - додала вона.

"Зміна керівництва Нацбанку призведе до встановлення нормального для цієї кризової ситуації курсу гривні у 6-6,5 грн./дол.", - переконана Тимошенко.

Українська правда
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко розповіла про "нові махінації Ющенка, секретаріату та НБУ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі