пʼятниця, 07 лютого 2020 15:49

Тимошенко хоче бути головною опозиціонеркою, а Коломойський - зірвати роботу з МВФ. Чому затягують земельну реформу

Тимошенко хоче бути головною опозиціонеркою, а Коломойський - зірвати роботу з МВФ. Чому затягують земельну реформу
Блокування законопроєкту в інтересах і Тимошенко і Коломойського, каже експерт. Фото: radiosvoboda.org

Монобільшість може перейти у турборежим, щоб законопроєкт про ринок землі ухвалити в лютому. Якщо ні - до середини березня. Тим часом деякі сили хочуть "завалити" документ.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Ті, хто кажуть, що вони опозиція, хочуть зірвати розгляд законопроєкту будь-якою ціною. А завдання мінімум - просто організувати шоу. Показати, як вони "борються".

"Слуга народу", у першу чергу президент, зацікавлені, щоб законопроєкт став законом. Потрібен результат.

Понад 4 тисячі правок. Якщо такими темпами розглядати, коли 200 поправок за добу, то потрібно 20 діб безперервної роботи.

Для "слуг" немає іншого виходу, ніж повернення до турборежиму. Або шукати варіанти, коли будуть скопом відхиляти певні поправки. Можливі позачергові засідання, нічні голосування - щоб прискорити. Бо не можна паралізовувати роботу ВР на 2-3 місяці тільки через один закон.

Ситуація, коли тисячі поправок, не вперше. Будуть використовувати досвід минулих років, попереднього скликання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Зеленський приходив на фракцію

Коливається "Голос". Можливо, СН вестиме із ними переговори, щоб врахувати їхні поправки. Тоді голоси цієї фракції можуть допомогти.

Щодо інших фракцій, то поправки, які вони подавали, не мають жодного значення. Мета - "завалити" законопроєкт. Це їм важливо не тільки з точки зору рейтингів, а щоб показати поразку президента.

Для Коломойського важливо зіпсувати співпрацю з МВФ. Провал законопроєкту створить проблеми для початку нової угоди з Фондом.

Для Тимошенко - це спосіб вийти у лідери опозиції. Показати себе, як найбільш запеклого критика Зеленського. Як свого часу вона зробила з "тарифною проблемою", що стало трампліном для її повернення у топи української політики.

Порошенко, насправді, завжди підтримував земельну реформу. Але зараз цього не робить із суто політичних міркувань. Тому що її просуває Зеленський. Все, що просуває нинішній президент, не прийнятно для попереднього. Треба показувати опозиційність.

Якщо у фракції та Офісі президента поставлять конкретні дедлайни, спрямують "слуг" на форсований розгляд, тоді, можливо, спробують остаточно ухвалили в лютому.

Якщо ні, тоді у березні. Але затягувати не в інтересах Зеленського. Тому максимум ухвалити закон до середини березня", - каже Фесенко.

Верховна Рада другий день розглядала правки до законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення. За добу розглянули 216 із понад 4 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко хоче бути головною опозиціонеркою, а Коломойський - зірвати роботу з МВФ. Чому затягують земельну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі