середа, 17 лютого 2010 10:57

Суд заборонив "молодій команді" піднімати ціну на оренду землі втричі

Суд заборонив "молодій команді" піднімати ціну на оренду землі втричі

Шевченківський районний суд Києва 15 лютого визнав незаконним і скасував п. 2 рішення Київради N 944/2008 "Про врегулювання питання користування земельними ділянками в місті Києві".

Згідно з цим пунктом, якщо підприємець не оформив право власності або оренди земельної ділянки, з 1 квітня 2009-го він повинен був платити за користування ділянкою мінімальну річну орендну плату за землю.

Розмір платежу Київрада встановила на підставі ст. 21 закону "Про оренду землі". Суд призупинив дію п. 2, на чому наполягали позовники - УСПП (Український союз промисловців та підприємців), "Фармак" та "Укрсоюзсервіс"- до моменту вступу в силу його рішення.

За словами директора департаменту права УСПП Романа Сергієнка, п. 2 рішення Київради суперечить Земельному кодексу та закону "Про плату за землю" та незаконно підвищує втричі розмір плати за землю.

"Київрада ввела додатковий збір, що не передбачено законодавством. Більш того, влада міста штучно затягували процедуру оформлення права оренди землі. Коли рішення суду вступить в силу, місту доведеться компенсувати підприємцям переплачені з квітня 2009 р. гроші. А це сотні мільйонів гривень бюджетних коштів ", - сказав Сергієнко, уточнивши, що до Державної податкової адміністрації вже направлені відповідні листи підприємців.

Відповідно до закону "Про оренду землі", річна плата за землю становить 1% її оцінної вартості. Якщо оцінка не проведена, то плата стягується з урахуванням коефіцієнтів. Так, за 1 кв. м у Києві платиться 3,15 грн. Триразовий розмір податку встановлений для "інших земель". Ст. 21 не встановлює розмір мінімальної річної орендної плати за користування землею.

У київської влади є 10 днів для подання апеляції.

Комерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «Суд заборонив "молодій команді" піднімати ціну на оренду землі втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі