четвер, 23 серпня 2012 19:10

Сучасний українець - "Homo зневірений", який все ще шукає світло в кінці тунелю - Карасьов

Сучасний українець - "Homo зневірений", який все ще шукає світло в кінці тунелю - Карасьов
Вадим Карасьов: Україна замість моральних авторитетів, створила моральних виродків. Фото: www.poltava.pl.ua

Моральні авторитеті в сучасній Україні ці самі, що були 20 років тому. Замість моральних авторитетів країна створила "моральних виродків — зірок гламурних тусівок та жовтої преси".

Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов. Він переконаний, що сучасний українець — це зневірена людина, але активна, яка все ще шукає шляхи та нові ідеї.

"Сучасний українець — це людина, яка невпевнена у майбутньому, не вірить владі, не вірить політикам, не довіряє інститутам держави, яка втратила здатність бачити координації - де ми знаходимося: у Європі, в Росії, чи в Азійському просторі. Політики не дають сигнали. Політики цього самі не знають, влада не знає, вище державне керівництво не знає", - підкреслив він.

Експерт додав: "Коли у країни немає мети, немає стратегії, а є тільки тактика балансування, маневрування і не має фундаментальних рішень: коли і вашим, і нашим; коли по парним — Брюссель, а по не непарним — Москва, то простий українець зневірився. Це людина "Homo зневірений". Але активна. Це не пасивна зневіренність, якщо дивитися на те, що відбувається в Інтернеті, у фейсбуці. Це люди, які шукають світло в кінці тунелю, шукають нових ідей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров раптом зрозумів, що українці не довіряють державі

Українець сьогодні, на думку Карасьова, нагадує Діогена, який ходив з ліхтарем і запитував: "Шукаю людину".

"Українці сьогодні ходять із ліхтарем і шукають політиків, моральних авторитетів, ціннісних індикаторів, тому що зараз повний розлад і безлад з ціннісної точки зору. В Україні сьогодні моральні авторитети - це ті, які були 20 років тому. Вона не створила нових. Вона замість моральних авторитетів, створила моральних виродків. Гламур, так звані зірки і герої тусовок і жовтої преси. Це ж катастрофа, коли в країні немає інтелектуалів, які б були над політикою", - наголосив він.

Пострадянська невизначеність не може не позначатися на внутрішній структурі, психологічному типажі українців, переконаний політолог. Саме тому українець їде за українською мрією в інші країни — Португалію, Італію, США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці мають обрати: цінності "крутизни" чи моральне очищення" - політолог

"Люди за українською мрією їдуть за кордон. При чому, українець не ледачий. Значить система погана, а не українці погані", - підкреслив він.

"Зараз нараховується близько 6 млн емігрантів України. Це дуже багато. Значить, в країні немає можливостей для реалізації своїх можливостей. В цій країні, яка хоче жити краще, чесно краще жити не може. Можна жити краще, якщо ти або займаєшся корупцією, або розкрадаєш, або десь в політиці, або десь в донецько-родинному бізнесу, - наголосив Карасьов. - Але сьогодні українець прокидається завдяки цій влади і виходять боротися".

Зараз ви читаєте новину «Сучасний українець - "Homo зневірений", який все ще шукає світло в кінці тунелю - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі