середа, 25 грудня 2019 16:59

Спростили процедуру оренди державного і комунального майна

Спростили процедуру оренди державного і комунального майна
Стартова орендна плата на аукціонах розраховуватиметься не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, який передує даті визначення цієї орендної плати. Фото: ТелеграфЪ

Президент України Володимир Зеленський підписав закон Про оренду державного та комунального майна. Цей закон впроваджує просту й прозору процедуру надання в оренду державного та комунального майна, яка є більш вигідною завдяки вільній конкуренції.

Тепер, передача в оренду державного та комунального майна здійснюватиметься шляхом продажу права оренди на майно на електронному аукціоні в електронній торговій системі. В цій системі у відкритому доступі публікуватиметься вся інформація щодо угод оренди державного та комунального майна, повідомляє сайт president.gov.ua.

Закон визначає чіткі етапи й терміни процедури передачі в оренду державного та комунального майна, яке не використовується державою.

Окрім цього, з'являться бази публічних переліків державного та комунального майна, що здається в оренду. Передбачається створення двох переліків:

- перелік першого типу (перелік об'єктів, щодо яких ухвалено рішення про передачу в оренду на аукціоні);

- другого типу (перелік об'єктів, щодо яких ухвалено рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).

Стартова орендна плата на аукціонах розраховуватиметься не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, який передує даті визначення цієї орендної плати. Переоцінка потенційного об'єкта оренди здійснюється у разі відсутності балансової вартості, якщо залишкова балансова вартість об'єкта дорівнює нулю або якщо залишкова балансова вартість об'єкта оренди становить менше 10% від його первісної балансової вартості.

Новий законопроект також визначає перелік випадків, у яких фізичні та юридичні особи не можуть бути орендарями державного та комунального майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартири в Києві продавали по 20 тисяч доларів

З початку року і до осені переважно дорожчали квартири економ сегменту. На них був найбільший попит. Далі через зміцнення курсу гривні та зменшення попиту ціни просіли. На вторинному ринку найдешевшу "однокімнатку" можна було купити за $20-25 тисяч. На первинному у будівництво вкладалися від $10 тисяч. Про це Gazeta.ua розповів віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал.

Найбільше квартир купували на первинному ринку. Це пов'язано з нижчими цінами, можливістю розстрочок та кредитів. В останньому кварталі на 15-20% зріс попит на квартири, які купували, щоб потім здавати в оренду.

Зараз ви читаєте новину «Спростили процедуру оренди державного і комунального майна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі